Заради започналия летен сезон

Туризмът остава при икономиката и енергетиката, реформа – по-късно

До седмица ще има ресорен зам.-министър, за да се отпуши лицензирането

Пламен Орешарски обеща на туристическия бранш дългострочна стратегия за развитие, сн. БГНЕС

Правителството засега се отказва от намерението си да отдели туризма в държавна агенция и ще остане в икономическото министерство и то отново ще е и на енергетиката и туризма. Предвид летния сезон, ще се запази съответната структура и ще се назначи заместник-министър по туризма, за да може съответната администрация по лицензирането в туризма да работа, заяви премиерът Пламен Орешарски в четвъртък след среща с туристическия бранш в Министерския съвет.

 

Реформата се отлага, но ще се прави дългосрочна стратегия за развитие на туристическия отрасъл, ще се изработи институционална рамка, като за целта на вицепремиера по икономическите въпроси Даниела Бобева е възложено да събере и обобщи всички предложения на бизнеса, стана ясно още след срещата. По думите на участници в срещата Орешарски обещал до седмица да се назначи зам.-министър по туризма, който да е от бранша и да не внася излишни институционални размествания в този не особено подходящ период.

 

В следващите два месеца ще се направи широко обсъждане с бранша на стратегията за партньорство с Европейската комисия. Проявен е специален интерес към финансирането на промоциите, рекламата и други, нещо, което ще дава и в дългосрочен план добри приходи за страната, каза още премиерът.

 

Той обясни, че с бранша са се разбрали дискусията да продължи в ранната есен, когато ще се говори за дългосрочни стратегии в бранша и за институционалната рамка, в която ще се управлява браншът – агенция, министерство.

 

Министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев заяви, че няма да има никакво забавяне относно категоризацията на туристическите обекти, която в момента заради липсата на ресорен зам.-министър и неясна структура на управление на ресора буксува.

 

Последните данни, които комисиите са събрали, са до края на май. Те продължават да работят. Ще има упълномощен човек, който ще подписва, така че няма да има никакво забавяне. Бизнесът е спокоен. Уверих ги, че се прави всичко възможно, тъй като в момента се подготвят и законодателни инициативи, заяви Стойнев.

 

Той очаква пореден успешен туристически сезон това лято. Стойнев каза още, че има забавяне в обществените поръчки за реклама, тъй като в края на мандата на ГЕРБ не били подписани договори за приблизително 14 млн. лв. "В момента са изразходвани около 3 млн. лева средства от бюджета, тъй като и служебното правителство не си е мръднало пръста”, заяви министърът. Той допълни, че вече бил уверил бизнеса, че в края на тази седмица или началото на следващата тези обществени поръчки ще бъдат подписани от него, за да може всички да бъдат спокойни и да имат средства за туристическия сезон.

 

Отрасълът обаче продължава да отстоява отколешното си искане да се създаде отделно Министерство на туризма.

Споделяне

Още от Бизнес