Туризмът се раздели заради назначения ресорен зам.-министър

По отколешна традиция туристическият бранш, който се представлява от над 60 различни по обхватност и специфика организации, се раздели за назначението на Бранимир Ботев за зам.-министър на туризма. В сряда четири от големите туристически организации се обявиха против човека, който ще отговаря за тях.

Ботев бе предпочетен от премиера Пламен Орешарско за ресорен зам.-министър след шест номинации за поста, направени от самите туристически организации. 30 от тях застанаха зад кандидатурата на шефа на винарната "Долината на розите". Сега обаче от четири организации, две от които въобще не са излезли с предложения за назначения, и две, които са застанали зад други претенденти, се обявяват против назначението на Бранимир Ботев.

Едната от тях е Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти, която искаше зам.-министър на туризма да стане докторът по география на туризма в БАН Алекс Орешков, който е управител на хотел "Лъки Банско“. Против Ботев е и Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА), подкрепила за поста председателя на съюза на собствениците в "Слънчев бряг“ и собственик на хотелите "Амфора“ и "Империал“ в морския курорт Елена Иванова. Другите недоволни от зам.-министъра си са Българската асоциация на туристическите агенции (БАТА) и Българската асоциация за алтернативен туризъм (БААТ), които обаче не са застанали зад нито една номинация.

Организациите изказват в протестна декларация дълбоко разочарование от игнорирането на предложените от бизнеса критерии за експертност, изразяват решителен протест срещу назначаването на Бранимир Ботев на поста заместник-министър на туризма.

"Назначаването на експертна позиция на лице, което не притежава подходящ образователен ценз, няма необходимия професионален опит и подготовка и не познава състоянието на българския туризъм, може да компрометира държавната политика в сектора и като възпрепятства правилните решения по важни краткосрочни и дългосрочни въпроси – да има непредвидими последствия за националната икономика като цяло", се посочва в декларацията.

Недоволните браншовици заявяват, че зад тиражираната в общественото пространство подкрепа на кандидатурата на Бранимир Ботев стоят организации и субекти, които нямат необходимата браншова представителност. Те настояват премиерът да преразгледа решението си за назначението на Бранимир Ботев и новият зам.-министър на туризма да се избере след обществено представяне на работните програми на кандидатите за висшия държавен пост и провеждане на публична дискусия между номинираните претенденти.

Споделяне

Още от Бизнес

Къде му е мястото на Бойко Борисов?