Туризмът в битка за дял от европарите по плана за възстановяване

Туризмът в битка за дял от европарите по плана за възстановяване

Туристическият бранш и ресорното министерство искат секторът да стане част от Националния план за възстановяване и устойчивост, по който ще се отпуска безвъзмездно финансиране от евробюджета и ще има възможност за достъп до кредитиране.

Целта е отрасълът да влезе в плана или като отделен стълб, или да бъде включен в някои от вече обявените четири, заяви зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева пред форума "Туризъм експо - дестинация Варна". По думите ѝ до края на годината, докогато вицепремиерът Томислав Дончев обяви, че ще приемат идеи за проектоплана, ще се изготви и внесе това предложение.

Георгиева каза още, че до средата на декември туроператорите и турагентите, които кандидатстват за помощта от 10 млн. лв., ще получат необходимите им средства В момента върни оценката на кандидатствалите за средствата 840 туристически предприятия.

По мярката за отпускане от държавата на 35 евро на седалка за чартърните полети са осигурени 55 милиона лева за тази и 2021 г., каза още Георгиева. Очакванията са фирмите да получат парите си до края на годината. Планът е мярката да действа и през 2022 г., допълни зам.-министърът.

Тя информира още, че се разработва механизъм за предоставяне на 3 милиона лева безвъзмездно на екскурзоводи и планински водачи.

Според нея приетият 9-процентен ДДС за спортните съоръжения, като каквито се водят и лифтовете, пряко ще подпомогне зимния туризъм

Георгиева цитира данни, според които от началото на годината до октомври у нас са почивали над 4.2 милиона туристи, от които 3 милиона българи. Във Варна, в местата за настаняване с поне 10 места, са отседнали над 425 хиляди гости, от които 205 000 българи.

Приходите от нощувките на българите в региона на Варна са близо 30 милиона лева, което е с 3 процента повече в сравнение с миналото лято. Сред чужденците най-много са били румънците, следвани от поляци, германци, украинци, чехи, израелци, британци, французи, унгарци, сочат още данните на Министерството на туризма.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?