Туризмът в Гърция се завръща, гърците не ходят на почивка

Чуждите туристи се завръщат по слънчевите острови и древни храмове в Гърция, увеличавайки надеждите за обрат по отношение на сериозната икономическа рецесия, пише агенция Ройтерс, изтъквайки, че "депресираните", както ги нарича гърци, тази година ще се задоволят само с почивка от пет дни по приятелски или роднински къщи.

В сравнение с миналата година, когато страховете за излизане на Гърция от еврозоната бяха стреснали много чужденци, туристическите показатели сега отчитат ясен възход, отбелязва агенцията, като изрежда позитивните сигнали, които идват от туризма.

Туристическата индустрия в Гърция отбелязва ръст от 38,5 на сто в приходите за май и растеж от 15,5 на сто за първите пет месеца на тази година.

"Това е една много добра индикация", заявява пред агенцията ръководителят на хотелиерите в Гърция Янис Рецос и продължава: "Вярвам, че тази възходяща тенденция ще продължи и в следващите месеци, с помощта на туризма Гърция би могла да направи една първа стъпка към икономически растеж".

В публикацията на Ройтерс се казва още, че туризмът в Гърция съставлява около 17 на сто от производството и че едно на пет работни места се пада на този сектор в една страна, в която безработицата е скочила до 27 на сто.

"Гърция е популярна дестинация най-вече за германците и британците от десетилетия и вече привлича все повече туристи от Източна Европа, които са една пета от всички гости - тенденция, която се очаква да продължи", отбелязва агенцията.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани