Туризмът в света губи 6 млн. работни места през последните 2 години

Спадът в световната туристическа индустрия е довел до загубата на 6,6 млн. работни места в сектора през последните 2 години, съобщиха АП и Би Би Си Нюз, като цитират доклад на Международната организация на труда. След мрачната 2001 г., когато световният икономически спад бе последван от страх от пътуванията, породен от атентатите в САЩ на 11 септември, туристическата индустрия се надяваше на подобрение, което обаче не стана факт през 2002 г., се отбелязва в доклада.

Атентатите на о. Бали през октомври и в кенийския курорт Момбаса през ноември съживиха опасенията за сигурността и накараха много туристи да отложат плановете си за пътуване.

Данните на МОТ контрастират с обявените в понеделник данни на Световната организация по туризма, според които през миналата година броят на пътуващите в чужбина туристи е нараснал с 3,1 процента спрямо 2001 г.

Според МОТ стагнацията през миналата година е предизвикала загуба на работни места без най-малък признак на подобрение и възстановяване на нивото от 2000 г. може да се очаква едва през 2005 г. През 2001 г. приходите от трансграничен туризъм са спаднали с 5,1 процента в доларово изражение, като най-големи са били загубите в Близкия Изток и Северна Америка.

В САЩ броят на чуждестранните туристи е намалял с 30 на сто в сравнение с годината преди терористичните атаки. Австралия и Египет са претърпели голям спад, както и популярни сред американските туристи европейски страни като Швейцария, Германия и Австрия.

От друга страна, в държави като Хърватия, Кипър, Словения, Турция и Виетнам е регистрирано увеличение на туристите от съседните страни.

Още от Бизнес

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?