Туркменистан и RWE се разбраха за подялба на каспийски газ

Туркменистан и германската енергийна компания RWE подписаха споразумение за проучване и добив на природен газ и нефт от блок N23 в туркменския сектор на Каспийско море в последваща подялба на добиваните количества, предаде РИА Новости, цитирайки туркменската телевизия.

Съгласно договора концернът RWE получава лиценз за проучване на терена в продължение на 6 години. При откриване на запаси от природен газ на компанията ще бъде издаден лиценз за промишлен добив за 25 години. Не бяха съобщени подробности за това при какви условия ще се поделят нефта и газът, изваждани от туркменския каспийски сектор.

Документът бе подписан в присъствието на туркменския президент Гурбангули Бердмухамедов, от директора на Държавната агенция по управление и използване на нефтогазовите ресурси към президента на на Туркменистан Ягшигелд Какаев, и от председателя на съвета на директорите на RWE Георг Шонинг.

“Компанията ни смята Туркменистан за надежден партньор и затова смятам, ме ние ще работим дълго време в страната“, каза Шонинг. Той допълни, че наличието на богати запаси на нефт и газ във въпросния терен се потвърждава от резултатите на международен одит.

Споделяне

Още от Бизнес