Туркменистан потвърди готовността си да ни продава газ, но не е ясно откъде да го транзитираме

Президентът на Туркменистан Гурбангули Бердимухамедов потвърди готовността на страната му България да може да закупи от Туркменистан два и повече млрд. куб. м природен газ. Това каза президентът Георги Първанов в четвъртък на съвместна пресконференция с туркменистанския си колега, който е на официално посещение у нас.

Количествата природен газ бяха договорени от президента Първанов при визитата му в Туркменистан през декември миналата година.

На пресконференцията Първанов призна, че големият въпрос е за трасетата, които трябва да бъдат осигурени с участието и усилията на много страни за транспортирането на природния газ от Туркменистан до Балканите и Европа.

В момента, ако България иска да получава газ от Туркменистан, горивото трябва да се транспортира през Русия, която отказва такъв транзит, още повече, че към момента тя е монополен доставчик на природен газ за България.

Българският президент заяви още, че тези два и повече млрд. куб. м газ от Туркменистан ще ни бъдат "все по-необходими в следващите години". Не е ясно на какво е базиран този извод, след като консумацията на природен газ у нас спада и през тази година се очаква да е под 3 млрд. куб. м. Освен това България има дългосрочен договор с Русия за осигуряване на тези количества.

Българският президент каза, че има голямо съвпадение в много пунктове на вижданията на двете страни за развитието на енергийното сътрудничество. Ключовите думи за това сътрудничество са енергийна сигурност и диверсификация , посочи Георги Първанов и отбеляза, че това бяха основните послания на международните енергийни форуми в София и в Ашхабад през април т.г.

Форумът в София бе организиран от българския президент, но на него не присъства колегата му от Туркменистан.

Президентът Гурбангули Бердимухамедов отбеляза подкрепата на България за усилията на Туркменистан по създаването и изработването на механизми за сигурен и стабилен транзит на енергоносители за световните пазари.

По време на разговорите отново е било коментирано създаване на съвместни предприятия между двете страни. Бердимухамедов е потвърдил готовността за създаване на съвместно предприятие между българската компания "Приста

Ойл" и нефтохимическия комбинат "Туркменбаши", като то ще работи на територията на Туркменистан и ще изнася продукцията си за страните от Централна Азия.

В рамките на визитата бяха подписани междуправителствени споразумения за взаимно премахване на изискването за визи за притежателите на дипломатически и служебни паспорти, и за сътрудничество в областта на туризма.

Гурбангули Бердимухамедов се срещна още с председателя на Народното събрание Цецка Цачева и с министър-председателя Бойко Борисов.

Споделяне

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?