Туркменистан съгласен да продава газ на ЕС като заобикаля Русия

Туркменистан съгласен да продава газ на ЕС като заобикаля Русия

Туркменистан е съгласен да продава газ на ЕС, заобикаляйки територията на Русия, съобщи еврокомисарят по енергетиката Андрис Пиебалгс след среща с президента на средноазиатската държава Гурбангули Бердомухамедов, предаде АФП.

Пиебалгс каза също, че към момента няма предложения за строителство на газопровод от Туркменистан, заобикалящ Русия, макар че се обсъждат такива варианти. Еврокомисарят посочи, че Туркменистан е открит за чужди инвестиции в местния газодобивен отрасъл, особено на находища в Каспийско море.

В началото на ноември британското правителство подписа с Туркменистан меморандум за разбирателство, който ще помогне на британски компании да получат достъп до добив на газ в страната.

В момента целият експорт на газ от Туркменстан се закупува от руската компания “Газпром” по 100 долара за 1000 кубически метра. Той се транспортира по руски газопроводи и се доставя в Европа, където се продава за над 200 долара на 1000 кубически метра.

Европейският съюз вече се съгласи да плаща за туркменистанския газ повече, отколкото “Газпром”, тъй като целта е да се избави от енергийната зависимост от Русия. Засега обаче не са подписани никакви документи за строителство на нов газопровод.

Запасите на Туркменистан от природен газ се оценяват на 2.1 трилиона кубически метра.

 

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес