Турнирът на претендентите за световната титла в шаха може да се играе в Панагюрище

Номер две в световната ранглиста по шахмат Левон Аронян поиска България да бъде домакин на турнира на претендентите за световната титла, който ще се проведе през ноември тази година, съобщи sportal.bg.

Аронян обяви желанието си в официално изявление до медиите и президента на ФИДЕ Кирсан Илюмжинов.

Три държави подадоха официални документи за домакинство на едно от най-престижните събития в световния шахматен календар - България, Великобритания и Азербайджан. Срокът за подаването на оферти изтече на 31-ви януари, а резултатът ще стане ясен на 20-ти февруари.

Ако България спечели домакинството за турнира на претендентите, ще получи право да участва и бившият световен шампион Веселин Топалов, тъй като домакинът има правото да посочи осмият участник. Останалите шахматисти, които ще участват са Петер Свидлер (Русия), Александър Гришчук (Русия), Василий Иванчук (Украйна) (заели първите три места за Световната купа), първите трима в световната ранглиста на ФИДЕ - Магнус Карлсен (Норвегия), Левон Аронян (Армения), Владимир Крамник (Русия) и загубилият мача за Световната титла по шахмат, който предстои да се проведе тази година между Вишванатан Ананд (Индия) и Борис Гелфанд (Израел).

България е посочила Панагюрище като град домакин на турнира на претендентите.

"Няколко са причините за това решение", коментира Силвио Данаилов, президент на Европейския шахматен съюз и Българската федерация по шахмат. С избора на Панагюрище според него страната ни ще има възможността да покаже пред света своите богати културни и исторически традиции.

Споделяне

Още от Спорт

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?