Туроператорът "Он травъл" продава активи, за да се спаси от фалит

Туристическата фирма "Он травъл", която в началото на октомври изостави свои клиенти в испански и турски курорти, е започнала да разпродава имуществото си, за да се разплати с кредиторите си. Това съобщи в понеделник заместник-министърът по туризма Иво Маринов при представянето на проект за сертифициране на качеството на туристическите услуги.

"Он травъл" не е подавала документи в съда за обявяването ѝ в неплатежоспособност, все още продължават и проверките от страна на Комисията за защита на потребителите, след които ще се реши дали да се отнеме лиценза за работа на компанията. Изискани са редица документи от фирмата, които предстои да бъдат прегледани от комисията. При наличие на мотивирано предложение на експертната комисия за регистрация на туроператорите ще бъде взето решението за това дали да бъде отнет лицензът на фирмата, каза Маринов.

 

"Факт е, че след като бяха повишени праговете за обезщетяване на потребителите, "Он травъл" има застраховка в размер на 1,4 млн. лв., което ще е достатъчно за обезщетяване на туристите", каза зам.-министърът. Има наличните средства, въпросът е как по-бързо те да бъдат предоставени както на чуждестранните контрагенти, така и на самите потребители, допълни той.

 

Обезщетяването на потърпевшите е започнало. В момента продължават да се приемат документи и да се извършават съответните проверки. Всички, които представят документи с необходимите реквизити, че има сключен договор и извършено плащане, ще бъдат обезщетени, каза още Иво Маринов.

 

Той коментира, че преобладаващата част от българските туристически фирми са склонни да въведат системите и сертификатите за качество в туризма, които ще бъдат разработени до края на 2012 г. Очаква се тези доброволни стандарти да станат факт до края на 2013-средата на 2014 г., стана ясно от думите на Маринов.

 

Все още не е уточнено колко ще струва въвеждането на стандарта за туристическите фирми. По думите на Маринов голяма част от фирмите имат въведени сертификати от типа ИСО9000, но това не е достатъчно. В световната практика е наложено тоталното управление на качеството чрез различни сертификати - доброволни или задължителни, припомни зам.-министърът.

Споделяне

Още от Бизнес