Туроператорът "София тур и Холидей“ спря дейност

Туроператорът "София тур и Холидей“ спря дейност

Туристическата фирма "София тур и Холидей“ ЕООД обяви, че прекратява дейността си, тъй като изпада в несъстоятелност. Причината е разплащането на стари задължения към партньори и невъзможността да изпълни предстоящите пътувания, заявиха от туроператора във вторник.

Компанията е сключила само преди дни – на 11 декември, застраховка "Отговорност на туроператора“ със ЗАД "Алианц- България“. Предишната полица на туроператора е била с "Групама Застраховане“ ЕАД, установила спешна проверка на Министерството на туризма.

Ведомството обяви, че влиза в централния офис на дружеството в София и ще изисква пълна справка какви са поетите ангажименти от „София тур и Холидей“ към туристи за предстоящите празници и има ли продадени пакети за следващи периоди.

Министърът на туризма Николина Ангелкова настоява за спешна среща с управителите на туроператора и с представител на застрахователното дружество, за да се гарантират интересите на клиентите.

Според информация от самия туроператор покритието на застраховката им е за 1 000 000 лв. според подадената към Министерството на туризма информация за полицата, лимитът на обезщетението е за 450 000 лв.

От ведомството съобщиха, че при тях е имало обаждане от клиентка, че от два-три дни на телефоните в офиса на туроператора не отговаря никой. Жената е сигнализирала за проблема минути преди на сайта на компанията да се появи съобщението, че прекратяват дейността си.

Министерството на туризма обяви, че ще следи внимателно казуса, за да се увери, че туристите, чиято почивка се проваля преди празниците, ще бъдат обезщетени. Според Закона за туризма клиентите на туроператор, прекратил дейността си, трябва да предявят претенции за понесени вреди до туроператора или пряко към застрахователната компания, представяйки документи от подписани договори и ваучери с туроператора.

Ведомството препоръчва на туристите претенциите да се предявят във възможно най-кратък срок.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?