Туроператори искат секция за гласуване в Занзибар

Близо 600 българи вече имат планиран полет до Танзания в седмицата на изборите

Туроператори искат секция за гласуване в Занзибар

Туроператори искат секция за гласуване в Занзибар. Причината е, че близо 600 българи вече имат планиран полет до Танзания в седмицата на изборите. Това провокира туроператорите да се обърнат към ЦИК с въпроса дали българите може да гласуват оттам, съобщи БНТ.

Туроператорите продават тази дестинация доста бързо. До момента, в който датата за изборите не ги изненадва.

"Занзибар беше плануван доста отдавна преди да се насрочи точната дата на изборите. Ние знаехме, че това ще бъде в края на март. За съжаление, впоследствие установихме, че е точно в априлската ваканция, когато е на децата", заяви Красимир Златанов, управител на туристически оператор.

Изборите обаче се оказват през април и близо 600 души се оказват пред дилемата - избори или Танзания. Засега никой не се е отказал от второто.

"Няма как да разочаровам едно дете, което почти година и половина не е ходило никъде заради дадената обстановка", коментира Октай Реджеб, който е един от 600-те записани за екскурзия.

Октай е един от тези 600. Ако знаел по-рано датата на избори, Занзибар щял да остане за друг път.

"Щях да направя така, че да пътувам след изборите или да се върна преди изборите", допълва той.

И тъй като това вече е невъзможно, туроператорите настояват ЦИК да отвори изборна секция в Занзибар.

ЦИК не казва, че това е невъзможно. В официално тяхно писмо става ясно, че всеки, който иска да гласува от Занзибар, трябва да подаде електронно заявление в сайта на ЦИК до 9 март. Според Изборния кодекс, ако има не по-малко от 60 подали заявление, секция в Занзибар трябва да има. Трябва да я организира консулството на място, такова обаче няма. Нито има акредитиран посланик, обясниха от външно министерство.

Българите не се отказват да изпращат заявления, защото в дилемата Танзания или избори искат да имат и двете.

Споделяне

Още по темата

Още от България