Туроператори искат свой представител за шеф на Агенцията по туризма

Елена Иванова

Свой представител за председател на Държавната агенция по туризъм искат големите туристически организации, които в четвъртък номинираха за такъв Елена Иванова. В момента тя е председател на Съюза на собствениците в Слънчев бряг и зам.-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация.

Туризмът бе част от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма допреди новите управляващи от БСП и ДПС да решат да го отделят в държавна агенция. Покрай намеренията на бившото правителство на ГЕРБ да разсели държавната администрация в страната чиновниците от този ресор бяха изпратени в Пловдив, което затрудни работата им покрай координацията с централното звено.

Премиерът Пламен Орешарски обяви, че туризмът ще е в отделно ведомство, но още не е ясно дали ще бъде преселен обратно в София. Твърди се, че апетити към ресора проявява партньорът на социалистите в управлението ДПС.

Докато земеделският министър поиска от браншовиците да излъчат свой зам.-министър, от правителството не са обявявали намерението си да се съобразят с номинация на туристическия бизнес за председател на бъдещата агенция.

Въпреки това зад кандидатурата на Елена Иванова за шеф на туризма са се обединили Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА), в чието ракъводство е тя, Българска асоциация на туристическите агенции (БАТА), Асоциация на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА), Съюз на инвеститорите в туризма (СИТ), Българска туристическа камара, Съюз на собствениците – Слънчев бряг, Съюз на хотелиерите – Велинград, Съюз на хотелиерите – Смолян, Софийска браншова организация на ресторантьорите, Съюз на хотелиерите и ресторантьорите – Девин, Съюз на хотелиерите и ресторантьорите – Поморие, Съюз на хотелиерите и ресторантьорите – Банско и др.

Те са изпратили писма с искането си до министър-председателят Пламен Орешарски, мотивирайки се с нуждата от хора с опит в привличането на все повече туристи в страната, за да се преодолеят тежки последствия за отрасълав условията на глобалната икономическа криза. Приоритетният за икономиката ни отрасъл осигурява 700 000 работни места в страната, дава около 3 млрд. евро постъпления в бюджета, представлява 16% от БВП и привлича годишно над 1,5 млн. туристи в България, пишат туристическите организации.

Браншовиците са убедени, че Елена Иванова ще засили водещата роля на професионалистите във вземането и изпълнението на ключовите решения за подкрепата на туризма в ситуацията на криза и увеличаваща се конкуренция. Бизнесът е твърдо против политически назначения от управляващите или спорни личности в сектора, без подкрепата на големите браншови организации. “Настояваме премиера Пламен Орешарски да вземе под внимание мнението на бранша“, завършва писмото им.

Споделяне

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?