Туроператори очакват спад на летовниците със 7 процента

Туроператори и туристически организации очакват до 7 процента спад на туристите това лято. Най-големият български курортен комплекс "Слънчев бряг" намали цените и започна да предлага бонусни схеми, за да се напълни почивната база, предаде БНР в понеделник.

От началото на сезона досега има спад между 8 и 10 на сто на туристите, заяви председателят на Съюза на собствениците на хотели в Слъчнев бряг Елена Иванова. По-малко са туристите както от Източна, така и от Западна Европа.

Още на туристическата борса в Берлин станало ясно, че има спад на записванията на туристите между 15, 18 до 20 процента по-ниски и в западни пазари като Германия, Англия, Скандинавски страни. Тези туристи тази година са се насочили към Гърция, посочи Иванова.

Официалната статистика сочи, че Гърция има ръст тази година за първото шестмесечие от 20 процента, което много ясно показва къде са туристите.

Дъждовното време, спрените автобусни екскурзии от Беларус и украинската криза са само част от причините за слабия туристически сезон, твърдят от бранша. 30 на сто по-малко туристи от Източна Европа отчитат туристическите агенции до момента, каза туроператорът Иван Кирязов.

"Има спад, очебиен е, очевиден е. Този спад се потвърждава от специалните оферти, които хотелите, близо 20 дена, пускат към туроператорите. Те специално се изразяват в бонусни схеми, корекции на цени, понижаване. Ние основно на пазара, в Източна Европа работим, там има сериозен спад. Просто това е сезонът, реалността е такава", допълва той.

Споделяне

Още от Бизнес