Туроператори поискаха оставката на ресорния министър заради спорно подпомагане

Туроператори поискаха оставката на ресорния министър заради спорно подпомагане

Обединение "Бъдеще за туризма" (ОБТ) организира протест пред Президентството във вторник, с който поиска оставката на ресорния министър Стела Балтова. Причината за негодуванието на браншовото обединение е промяната на правилата, по които се отпуска държавната помощ от 16.5 млн. лв., чрез които туроператори и и туристическите агенти да върнат парите на клиентите си за нереализирани пътувания през 2020 г. заради пандемията. Сумата е част от 51 млн. лв., отпуснати от държавата в началото на тази година.

212 туроператорски фирми трябва да се разплащат с около 140 000 туристи, обясни Павлина Илиева, председател на ОБТ.

Оказа се, че по-рано туристическите агенти са имали срещи с министъра, която обаче бе определена като "разочароваща".

Спорни изисквания

Браншът недоумява защо Министерството на туризма говори за възстановяване на разходите към доставчици, а не към крайни клиенти, а догадката е дали се прави опит за спестяване на средства. Павлина Илиева посочи, че финансовата подкрепа не стига за покриване на дължимото на клиентите за неосъществените пътувания, защото в пакетната услуга - освен транспорт и хотел, има и оперативни разходи.

От ОБТ допълниха, че идеята на Закона за извънредното положение, с който се урежда подкрепата за туроператорите, е била да се възстановят сумите, дължими на клиентите, а не на доставчиците. От Министерството на туризма обаче контрират, че условието не може да се промени, защото фирмите са имали достъп и до друга ликвидност - например по мярката "60 на 40" и тази по НАП.

Друго спорно изискване е туроператорите със задна дата, към 5 април, да осчетоводят дължимите към клиентите суми и да издадат за тях кредитни извествия. В същото време обаче Законът за счетоводството предвижда издаде ли се такъв документ, вземанията да стават изискуеми в едноседмичен срок, напомнят от ОБТ.

Изисква се още туроператорът да не е имал ликвидни средства към 5 април, което означава да не е разполагал с пари и активи, за да се разплати с клиентите си. "В такава ситуация обаче, той би следвало да е обявил неплатежоспособност, а към датата на приемане на постановлението - очевидно да е в процедура по несъстоятелност", коментираха от ОБТ и добавиха, че отново недоумяват защо има подобно условие.

Министерството: Не сме отказвали разговори

Министерството на туризма никога не е отказвало разговори и проявява диалогичност от първия момент, в който е уведомено за исканията на ОБТ, коментираха от ведомството по повод на протеста. То се ангажира да направи онлайн обучения за туроператорите в четвъртък и понеделник от 11:00 часа, а до края на деня ще бъдат публикувани указания за кандидатстване по целевата помощ.

"Направихме сериозен законодателен анализ съвместно с Министерството на финансите. Всички възможни проверки бяха направени и беше установено, че всички законови изисквания са спазени", коментира министърът.

Балтова уверява, че помощта е предназначена единствено и само за туроператорите.

Споделяне

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?