Туроператорите искат 155 млн. лв. подкрепа от държавата

Седмица за кандидатстване по грантовата схема от 10 млн. лв.

Туроператорите искат 155 млн. лв. подкрепа от държавата

Туроператорите искат в проекта за държавния бюджет за 2021 г. да бъдат заложени 155 млн. лева. Това е сумата разплатена от бранша към доставчици на самолетни билети и за настаняване при неосъществените пътувания заради коронавируса. Това съобщи Павлина Илиева, председател на Обединение "Бъдеще за туризма" на пресконференция, в която участваха още Българската асоциация на туристическите агенции (БАТА), Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА) и Сдружение "Туризъм".

Браншът настояват за държавна помощ под формата на последователна програма на правителството, като част от средствата се предоставят като грантове, а друга - като целево кредитиране през Българската банка за развитие (ББР).

Междувременно днес беше отворена за кандидатстване на туроператори по грантовата схема от 10 млн. лв. Крайният срок за подаване на проектни предложения изтича в 16:30 часа на 20 октомври 2020 г., съобщи Министерството на туризма. Така едно от исканията на бранша вече е изпълнено.

Исканията на туроператорите

Вече се водят и разговори с ББР за разкриване на нов кредитен продукт с 3-годишен гратисен период, до 3 на сто лихва и срок на връщане от пет до седем години. Браншът вече е разговарял с представители на Министерството на икономиката, което е принципал на ББР. Предстои среща и с представители на Министерството на финансите.

Кредитната линия е необходима, за да може от март 2021 г. туроператорите да започнат безпроблемно да възстановяват парите на клиентите си по предплатени, но нереализирани пакети заради коронавируса. Срокът за връщането на парите за неосъществените пътувания беше удължен от 14 дни на 12 месеца и от март следващата година трябва да започне възстановяването на сумите. Около 320 000 туристи са депозирали частично или напълно туристически пакет за организирано пътуване, сочат данните на бранша.

"Нашата безликвидиност и за това, че нямаме хоризонт за работа, ще ни доведе до невъзможност за работа. Нашите потребители са с нас дълги години и никой не си прави илюзии, че няма да си платим. Ние сме хората, които правим всичко възможно да се закрепим, като фирми и да възстановим парите на клиентите ни", каза Павлина Илиева.

Туристическият сектор настоява и за продължаване на програмата за субсидиране на чартиращите туроператори с по 35 евро на седалка и през 2021 г., както и премахване на изискването за максимален брой седалки по тази програма. През тази година схемата беше отворена прекалено късно - в края на летния сезон, и на практика много малко се възползваха от нея.

Освен това браншът иска последователни и съгласувани с ЕС мерки от страна на правителството с цел създаване възможности за туропераротите до работят през 2021 г. Става въпрос за дипломатически усилия и работа в Европейската комисия по отваряне на вътрешните граници на ЕС, както и създаване на правила за пътуване от и до трети страни.

Тези мерки са много важни, за да могат туроператорите да планират работата си през следващата година. Наложително е до края на 2020 г. да има ясен хоризонт за условията за пътуване, за да бъде избегнат тотален колапс в бранша, заявиха организациите.

Председателят на АБТТА Димитър Попов коментира, че коронавирусът не се интересува от туризъм и протести, а се движи по своя собствена логика. "Досега няма научно доказателство, че трансграничното пътуване води до влошаване на епидемичната обстановка", каза Попов. Той настоя за постепенно отваряне на границите. "Надеждата ни е, че скоро ще бъдат приети ясни правила, които да ни дадат възможност да работим в най-скоро време", допълни Димитър Попов.

Участниците в пресконференцията отбелязаха със задоволството предприетите мерки от новия министър на туризма Марияна Николова. "Ние вървим с гигантски крачки напред, но тези крачки не могат да преодолеят престъпното нехайство в първите месеци на пандемията от страна на Николина Ангелкова", заяви Георги Рачев, заместник-председател на БАТА. По думите му България е единствената в ЕС, която не е подпомогнала туристическия си сектор. В този момент е най-удобно да фалираш, но ние правим всичко възможно браншът да оцелее, за да може хората да получат това, за което са платили, каза Георги Рачев. Към момента няма фалирали туроператори.

Туристическият бранш настоява още за отпадането на изискванията за отрицателен PCR тест за туристите от Украйна и Турция.

Седмица за грантове

Малко след пресконференцията на бранша от Министерството на туризма съобщиха, че от днес туроператорите и туристическите агенти вече могат да кандидатстват за помощта от 10 млн. лв. по оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" 2014-2020. Грантовете се дават за покриване на текущите нужди и като оборотен капитал.

Подаването на проектното предложение ще става по електронен път чрез попълване на уеб базиран формуляр за кандидатстване. Подаване на формуляра и придружителните документи се подават чрез Информационната система за управление и наблюдение на Структурните инструменти на ЕС в България (ИСУН 2020). За целта е нужно кандидатите да имат валиден електронен подпис.

Крайният срок за подаване на проектни предложения изтича в 16:30 часа на 20 октомври 2020 г. Допълнителни въпроси могат да се задават само по електронната поща на адрес: [email protected] Отговорите на въпросите ще се публикуват в ИСУН 2020 и на интернет страницата на Министерството на туризма. Няма да се дават отговори на въпроси по телефона. Няма да бъдат изпращани и индивидуални отговори на зададени от кандидатите по процедурата въпроси, уточняват от Министерството на туризма.

Проектните предложения ще бъдат оценявани чрез ИСУН 2020 не по-рано от 5 календарни дни след оповестяване на условията за кандидатстване.

Всеки от кандидатите трябва да заяви в проектното предложение стойност до 10% от общия си оборот за 2019 г., но не повече от прага на de minimis от 200 000 евро, или 391 166 лв.

Споделяне

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?