Туроператорите искат оставката на Ангелкова заради некомпетентност

Министърът на туризма Николина Ангелкова

Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА) иска министърът на туризма Николина Ангелкова да подаде оставка заради "липса на професионални компетенции и административен капацитет за справяне със задълбочаващите се проблеми на българския туризъм".

Това се казва в тяхно писмо, изпратено до премиера Бойко Борисов още на 26 септември, но разпространено седмица по-късно до медиите.

Туроператорите обясняват, че не могат да осъществяват ефективен диалог с висшата държавна туристическа администрация и е налице безотговорно отношение спрямо реалното състояние в сектора.

Според АБТТА данните за броя на чуждите туристи се преувеличават, националната туристическа реклама е лишена от стратегическа визия, туристическият маркетинг е хаотичен, липсват и маркетингови активности в мобилни формати и в социални платформи.

Туроператорите смятат, че общественото мнение се манипулира системно за истинското състояние на входящия туризъм в България с погрешни данни за броя на чуждите туристи, надвишаващи значително реалния.

Браншовата организация оценява състоянието на националния туристически портал http://www.bulgariatravel.org като катастрофално и отбелязва, че от началото на 2015 г. той е без активност.

Българската държава подпомага рекламните кампании на чужди туроператори със свои средства, липсва прозрачност в процедурата и критериите за избор на получателите на държавната помощ, нарушава се свободната конкуренция като чужди икономически субекти се поставят в по-благоприятно положение спрямо българските туроператори, оплаква се асоциацията.

Тя се възмущава, че продължава да се бави недопустимо въвеждането на автоматизирана Единна система за туристическа информация ЕСТИ, от която се очакваше да стане ключов инструмент в борбата със сивата икономика.

Липса на туристически представителства на България в основните емитиращи и перспективни туристически пазари, обявени като една от основните цели на новото министерство, е друга причина за исканата оставка от Ангелкова.

Според АБТТА е неприемливо и забавянето на учредяването на туристическите региони.

Асоциацията на туроператорите предупреждава, че всяко продължаващо неглижиране на изброените проблеми би имало неблагоприятни последствия не само върху българския туризъм, но и върху българската икономика като цяло.

Към момента няма официална позиция от страна на Министерството на туризма по повод исканата оставка.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?