Туршия с дини, люто сладко и 300-годишна рецепта за кълбъсъ в битка за щанда в "Лидл"

Шеф Шишков и шеф Манчев по време на кулинарното турне

Автентични български рецепти с уникален вкус и търговски потенциал да се наредят на щандовете на веригата "Лидл" започнаха да опитват в кулинарна 8000-километрова обиколка шефове Манчев и Шишков. Сред впечатляващите предложения, борещи се за серийно производство и награда от 10 хиляди лева, са туршия с дини, сладко от люти чушки и 300-годишна рецепта за кълбъсъ.

Турът на двамата кулинари е част от кампанията "Съхрани родния вкус“, която иска да открие и съхрани традиционни български рецепти. Тандемът Шишков-Манчев ще посети различни краища на страната – от по-големи градове като София, Варна, Бургас и Велико Търново до малки населени места, запазили очарованието на българския дух и кухня, като селата Аспарухово, Крушовица, Ореховица, Змейово и други.

В село Асеново например ги посрещат с 300-годишна семейна рецепта за кълбъсъ и богата трапеза от ястия, които банатските българи пазят и приготвят и до днес. В Тетевен двамата за първи път опитват конфитюр от чесън, сладко от люти чушки и рачел от тиква с шипки. Дама от Кубрат пък разкрива тайните на туршия, приготвена с малки дини.

Освен на вкусната и изпитана рецепта, някои от участниците залагат и на атрактивната дегустация – така двамата кулинари опитват лютеница без домати сред природата, до ивановските скални църкви край Русе.

"Хората, които ни посрещат, с основание мога да нарека съвременни възрожденци, които пазят не просто традицията на българската кухня, но и българския дух като цяло. Близо 80-90% от рецептите, които дегустираме, са семейни, предавани от поколение на поколение.“, разказва шеф Иван Манчев. Изключително впечатлен от обиколката е и шеф Таньо Шишков. "Родният вкус се крие не само в конкретното ястие, което опитваме, а в цялата атмосфера и кухня на регионите, които посещаваме. Изключително се радвам, че сред участниците има много млади семейства, които продължават традициите.“, допълва той.

На двамата им предстои им да посетят още кътчета на България и да опитат още рецепти, селектирани в кампанията "Съхрани родния вкус“.

Инициативата на "Лидл България" събра общо 1400 идеи за традиционни български консервирани продукти или сурово-сушени деликатеси от месо от цялата страна. В първия етап от кампанията, двамата кулинари заедно с екипа на веригата, избраха онези рецепти, които се отличават със своята история, носят автентичния български вкус и притежават търговски потенциал.

Кулинарните предложения, отговорили на тези три критерия, продължиха в сегашния етап на дегустация, сред което ще бъдат избрани онази рецепта, която ще намери своето място в магазините на веригата и в продуктовата линия "Родна стряха“и ще донесе на своя автор паричната награда.

Споделяне

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?