Турска компания ще произвежда у нас радиоактивни изотопи за онкологията

Турска фирма ще произвежда в България радиоактивни изотопи, които се използват при диагностика на онкологични заболявания. Във вторник от Ечедза башъ Монрол (Eczacıbası–Monrol Nuclear Products Industry and Trade) правят символична първа копка на радиофармацевтичен център.

От “Монрол-България“ съобщиха, че финансовите инвестиции в проекта са над 4 милиона евро, а идеята на центъра е производството на контрастни вещества за нуждите на образната диагностика в медицината. В центъра ще се произвеждат радиоактивни изотопи за РЕТ-скенерите, които са най-модерната апаратура за диагностика на онкологични заболявания. В момента в страната работят два РЕТ-скенера – в Александровска болница в София и в болница “Св. Марина” във Варна, които се захранват с изотопи от Австрия и Унгария.

Животът на един изотоп трае само няколко часа, през които той трябва да се транспортира в страната и да се използва. Заради това и заради големите разходи за тях през миналата година здравното министерство реши да търси публично-частно партньорство за изграждането на циклотрон за производство на изотопите у нас – в Александровска болница. Обявена бе процедура, която обаче беше прекратена заради съмнения, че е е нагласена в полза на “Софарма“, която ползва оторизацията за производство на циклотрони на “Дженерал Електрик“.

Сега от турската компания обявяват инвестиционни намерения, но все още няма яснота около условията, при които ще се доставят изотопи за нуждите на българските болници.

Официално турската фирма не е подала документи за строителството на радиофармацевтичния център, но е водила предварителни разговори в Агенцията за ядрено регулиране (АЯР), заяви директорът на АЯР Сергей Цочев пред Mediapool.

“Имали сме предварителни контакти с тази фирма и неофициално сме информирани за техните намерения. За утре сме насрочили съвещание с представители на Министерството на здравеопазването и очакваме от компанията да представи съответните документи и да поиска разрешение за строителство. Тя трябва да ни представи проекта на съоръжението, включително техническа обосновка на радиационната защита. Самото съоръжение е типово, има го на много места по света. България от години внася изотопи за РЕТ-скенерите във Варна и София и е хубаво, че някой е решил да организира такова производство у нас“, посочи Цочев.

Той обясни, че процедурата по одобрение на проекта от АЯР би отнела около два месеца.

Самата компания очаква производството на радиоактивните изотопи да започне до юли 2013 година.

Споделяне

Още по темата

Още от България