Турска писателка бе оневинена за “обиди срещу турцисизма”

Турският съд оправда в четвъртък най-продаваната турска писателка Елиф Шафак по обвинения за обида на “турската национална идентичност”, съобщи ББС. 35-годишната Шафак бе изправена пред местното правосъдие заради диалози на нейни литературни герои по повод масовото избиване на арменци през 1915 г.

Турция и досега отказва да признае, че избиването на арменците представлява геноцид.

ЕС приветства съдебното решение, но поиска промяна на турския наказателен кодекс и декриминализирането на определението “обида срещу турцисизма”.

Процесът срещу Шафак бе проследен внимателно от Брюксел и на него се гледаше като на тест за свободата на словото в Турция, която започна преговори за присъединяване към съюза през октомври миналата година.

Турският премиер Реджеп Ердоган също приветства съдебното решение и даде сигнал, че правителството ще се съгласи да премахне чл. 301 от Наказателния кодекс, който предвижда 3 година затвор за обида срещу турската национална идентичност.

“Управляващата партия и опозицията ще седнат на една маса и ще обсъдят този въпрос тъй като законите не са вечни”, заяви той в четвъртък.

Последното заседание по делото продължи близо 40 минути. Съдията постанови, че няма свидетелство, че в своя роман “Истанбулското копеле” Шафак обижда турската национална идентичност.

Самата писателка, която скоро роди своето първо дете, не присъстваше в залата.

Пред ББС тя коментира, че изключително успокоена, че процесът е завършил. Тя обаче изрази опасения, че може да има още подобни дела, докато чл. 301 съществува.

Турски юристи националисти обвиниха съда и съдебния състав, че са били под постоянното влияние на ЕС.

Само намесата на полицията предотврати сблъсъци между националисти и социалисти пред сградата на съда.

Един от правистите, повдигнали обвинението срещу Шафак, определи нейната творба като “арменска пропаганда”, пропита с омраза срещу турците.

По думите му един от героите в романа е описан като “турски касапин”, а другите говорят, че хора са били “заклани като овце”.

Шафак е последната писателка от дългата поредица турски творци, срещу които бяха повдигнати подобни обвинения. За първи път обаче чл. 301 се използва художествена творба.

“Ако чл. 301 беше интерпретиран по начина, по който се искаше, никой нямаше да може повече да пише в Турция, никой нямаше да прави филми повече. Аз мисля, че е особено важно да се запази независимостта на изкуството”, заяви Шафак пред ББС.

Споделяне

Още от Балкани