Турска журналистка уволнена заради интервю на мъжа й с Гюлен

Известна турска журналистка е била уволнена заради интервю с влиятелния турски проповедник Фетхуллах Гюлен, публикувано на 28 март в италианския в. "Република". За уволнението си журналистката Ясемин Ташкън съобщи лично пред "Република", съобщи БТА.

 

Ташкън е била кореспондент в Рим на турския вестник "Сабах". Не тя е взела интервюто, което ѝ е коствало работното място, а съпругът ѝ. Той е Марко Ансалдо, водещ журналист на в."Република".

 

Според Ташкън става дума за персонална вендета и тъй като съпругът ѝ не може да бъде наказан, че е взел интервю от Гюлен, то тя трябвало да понесе ответния удар.

 

Уволнението, за което Ташкън разказа пред "Република", е станало в края на март. На 28 март в навечерието на местните избори в Турция, състояли се на 30 март, "Република" публикува интервюто с Гюлен.

 

В 16.11 ч. на същия ден Ташкън разбрала, че ръководството на в. "Сабах" е решило да прекрати професионалните си отношения с нея. Новината ѝ съобщил млад заместник-редактор на отдела "Новини от чужбина". Той не знаел мотивите за уволнението и в имейл до Ташкън не криел смущението си от лошата новина, която трябвало да ѝ съобщи. Ташкън се свързала с ръководството на вестник "Сабах" и поискала обяснение, но не получила такова.

 

Пред в. "Република" Ясемин Ташкън споделя, че подобно нещо ѝ се случва за втори път. Първият път бил през 1998 г. Тогава работела за Анадолската информационна агенция.

 

Нейният съпруг взел интервю от кюрдския лидер Абдуллах Йоджалан, който по онова време бил в Рим. Резултатът бил, че Ташкън била уволнена след публикуване на интервюто и трябвало да започне кариерата си от нулата.

 

"Тогава можех да разбера донякъде защо ме уволниха, но сега не", признава журналистката. Тя споделя, че е получила хиляди послания от турски журналисти, в които те изразяват съпричастност с нея.

 

Ташкън припомня, че в Турция има повече журналисти в затвора, отколкото в Иран или Китай. Всеки ден ставали известни нови имена на журналисти, давани под съд, хвърляни в затвора, уволнявани заради това, че са изразили позиция за протестите на площад Таксим или за корупционния скандал около премиера Реджеп Тайип Ердоган.

 

Ташкън казва пред в. "Република", че през 2000 г. правителството на Ердоган заявяваше намерението си да превърне Турция в демокрация, но сега страната е направила гигантски крачки назад, обществото е поляризирано благодарение на Ердоган, а ситуацията може само да се възпламени предвид това, че през лятото са президентските избори, а догодина са парламентарните.

 

В интервюто на Гюлен, което на 28 март публикува в."Република", проповедникът предупреждаваше, че Турция е в опасност и че Ердоган говори за преврат, за да избегне тежестта на закона.

 

В навечерието на местните избори в Турция в. "Република" публикува информация за компрометираща връзка на турския премиер с бивша Мис Турция и съобщи, че дори имало скандално видео, което всеки момент можело да излезе наяве.

Споделяне

Още от Балкани