Турската армия предприе операция по суша в Северен Ирак

Турската армия предприе операция по суша в Северен Ирак

Турски войски, които през изминалата нощ навлязоха в намиращата се под кюрдски контрол територия в Северен Ирак, са влезли в стълкновение с кюрдски бунтовници, съобщи висш турски военен във вторник.

Това съвпада с внезапното пристигане в Киркук на държавния секретар на САЩ Кондолиза Райс.

Около 300 лековъоръжени войници са преминали границата и са навлезли на три километра в иракска територия, каза преди това висш иракски военен пред агенция Ройтерс.

В отговор на въпрос дали турски военни са навлезли по суша в съседната държава, турският президент Абдуллах Гюл коментира, че турската армия е "направила необходимото" срещу кюрдските бунтовници в Северен Ирак.

През октомври турският парламент разреши трансгранична операция в отговор на нападения на ПКК срещу военни и цивилни обекти в Турция. Турски самолети бомбардираха села в Северен Ирак през уикенда. Иракските власти казват, че нападенията са причинили разрушения в 10 села и са убили една жена, докато според ПКК жертвите са седем. Преди ден Ирак поиска всяка военна операция в бъдеще да бъде координирана с Багдад.

Анкара разположи 100 хил. войници по границата си с Ирак, подкрепени от танкове, артилерия и авиация. Съединените щати искат от Анкара да прояви сдържаност и да не предприема масирани военни операции в Северен Ирак, който е един от най-спокойните и проспериращи райони на страната.

Споделяне

Още от Балкани