Турската държава притиснала Борисов да подкрепи Местан срещу Доган

Премиерът остави отворен въпроса с номинацията за президентът

Турската държава притиснала Борисов да подкрепи Местан срещу Доган

Премиерът Бойко Борисов потвърди за намесата на турското държавно ръководство във вътрешнопратийния конфликт в ДПС и заяви, че президентът и министър-председателят на Турция са поискали той да заема страната на детронирания лидер Лютви Местан. Борисов обаче отказал.

Местан е работа на ДПС, коментира той в понеделник пред бТВ и допълни, че имал ”хубавия навик” да не се бърка в чужди партии.

”С Местан работихме доста време и нищо лошо не мога да кажа. Натискът и желанието на турското ръководство да се намеси в този конфликт ме накара да съм съмнителен”, уточни Борисов.

По думите му премиерът и президентът на Турция са оказали сериозен натиск върху него в нощта срещу 23 декември, за да се намеси в конфликта между Ахмед Доган и Лютви Местан. Целта е била Местан да запази поста си. Обажданията започнали след 23 часа на 22 декември, като последното било в 1 ч. през нощта, но Борисов не приел повикването от Ахмед Давутоглу.

"Казах, че не е моя работа да се меся в друга партия. Казах – Ахмет, дори това, че ме питаш, е неправилно да те слушам", казал Борисов в по-ранен разговор с турския премиер.

Кризата в ДПС избухна на 22 декември след огласяването на новогодишно слово на основателя на ДПС Ахмед Доган , в което той казва, че ДПС не бива да е "пета колона" на Анкара и критикува Лютви Местан за категоричната защита на Турция след инцидента със сваления руския самолет. Незнайно защо след това Местан е потърсил убежище в турското посолство в София, но впоследствие го напусна, докато ДПС проведе извънреден форум, на който го свали от всички постове и избра ново ръководство.

Като своя заслуга премиерът посочи факта, че планираната визита на турския външен министър Мевлют Чавушоглу в Кърджали за 24 и 25 декември е била отложена . Борисов казал на турския президент, че не приема на Коледа да се прави подобен "сеир". Дал и да се разбере, че нито той, нито някой от министрите ще приеме Мевлют Чавушоглу, ако пристигне в България, като в същото време за него това щяло да бъде лош знак.

Въпреки това турският посланик, който представлява турската държава у нас, се появи демонстративно с Лютви Местан на възпоменателните церемонии по повод 31-та годишнината от т.нар. Възродителен процес.

"Не виждам драма в ходенето по посолствата", допълни премиерът.

Доган подвластен на Русия? Това е измислица

Реакцията на Доган срещу Местан беше определена от Борисов като остра и брутална. "Прочитът за мен е, че някъде са казани неща, които не са се харесали на Доган", каза още премиерът. Борисов уточни, че няма телефона на Ахмед Доган и не е говорил с него след оттеглянето му от политиката, което стана в началото на 2013 г.

"Дали ще се върне в политиката е негова работа, аз не обичам на мен да ми дават акъл. Няма по-лошо нещо от не пиоскано добро”, коментира още Бойко Борисов.

В отговор на въпрос той каза, че няма опасения, че Турция ще опита да отдели територии от България, защото Турция иска да влезе в ЕС или най-малкото да е приемлива за Европа. Борисов каза, че в Брюксел е благодарил на Давутоглу за помощта в кризата с бежанците.

Премиерът определи твърденията, че Доган е подвластен на Русия, като измислици.

Предстоят разговори с РБ за промени в кабинета

Попитан дали в парламента ще разчита на подкрепа от групата на ДПС или на депутатите около Лютви Местан, Борисов каза, че първо разчита на Реформаторския блок, както и на АБВ на Първанов и Патриотичния фронт, които са част от управлението.

Той уточни, че след Нова година се е чул с лидера на ДСБ Радан Кънев и се надява на среща с него.

Борисов повтори, че харесва Кънев и се надява той да промени решението си да се оттегли в опозиция, защото има какво да даде на българската политика

"Нищо по-добро не можем да съчиним или направим в следващата година. Аз им пожелавам да станат първа политическа сила, но и да станат едва ли ще получат 51%, аз минах по неговия път – сам, бой до дупка и се оказахме най-силни, но изолирани”, коментира Борисов.

Според него Петър Москов, който не се съобрази с решението на партията си ДСБ за оттегляне от управлението, се справя добре като министър на здравеопазването. Премиерът отрече Москов да е любимият му министър: "Всички са мои министри и аз съм техен премиер, не ги деля, радвам се, че те помежду си не се делят."

На въпрос за промени в кабинета той каза, че предстои среща с ръководството на РБ, на която ще бъде обсъждан този въпрос. Той напомни, че от РБ имат критики към работата на техния министър на образованието Тодор Танев.

Христо Иванов сам си провалил реформата

За бившия министър на правосъдието Христо Иванов той каза, че си е тръгнал, защото не се е справял. "Кой трябва да му направи реформата? Нужни са ти 180 души за промени в конституцията, като не можеш, не влизаш в тази битка”, уточни той.

"Като не се е справил и е провалил реформата, ще си тръгне, кой да му направи реформата, като нямаш хората, няма да я правиш", така Борисов реагира на въпрос за оставката на министъра на правосъдието Христо Иванов. Той уточни, че министърът е трябвало да бъде по-диалогичен и да осигури подкрепата за текстовете от конституцията, на които държи. Борисов обяви, че новият министър на правосъдието Екатерина Захариева ще продължи съдебната реформа, като вече била привлякла за каузата и хора от екипа на предшественика ѝ.

"Трябва да се успокоят малко и да продължим да си правим реформата. Не за пред публиката да правим реформа, а тя да доведе до бързо производство, справедливо", посочи премиерът.

Относно изказванията на политици от други партии за необходимост от предсрочни избори, Борисов каза: "Те не могат да съберат избиратели, колкото е един блок, колкото един вход”.

По думите му при едни предсрочни избори държавата отново ще спре да работи за няколко месеца, контрабандистите ще спечелят от това, дългът и дефицитът ще растат. Ако някой иска това, да излезе и да го каже, призова министър-председателят.

Президентската кандидатура ще се решава през лятото

Борисов каза, че Росен Плевнелиев е прекрасен президент и е щастлив, че е работил с него и уточни, че първо самият Плевнелиев трябва да каже дали иска да се кандидатира за президент на предстоящите тази есен избори за държавен глава.

На въпроса дали лично той ще се кандидатира, Борисов първо каза: "Не е ваша работа дали ще са кандидатирам за президент. Невъзпитано е дори да ме питате това. Откакто съм човек, само това ме питат."

После уточни, че ако коалицията е здрава, няма да се кандидатира за президент. Дал съм дума на Реформаторския блок, че ще караме 4-годишен мандат, напомни той. "Ако другите партии се дръпнат и ни оставят сами, тогава ще водим друг разговор", заяви Борисов.

Борисов уточни, че през лятото ще се събере изпълнителната комисия на ГЕРБ, която ще вземе колективно решение за кандидата за партията, в която имало поне десет подходящи кандидатури за поста.

За предстоящото раждане на дъщеря му Венета, с чиято бременност се похвали по празниците със снимка и пост във Фейсбук, Борисов каза, че е бил много притеснен за детето си, защото когато обсаждали къщата му през 2014 г., дъщеря му много се уплашила и била на "тежки лекарства”. Ако са умни ще го кръстят на мен, пошегува се Борисов, а на въпроса дали детето ще му казва "дядо” той попита: А какво да ми казва – "чичо”?

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?