Турската компания "Одело" строи втори завод у нас за 10 млн. евро

Набира около стотина работници за новата си база

Турската компания "Одело", която произвежда фарове за световни марки в автомобилната индустрия, започва изграждането на втори завод в България за 10 милиона евро и търси да наеме около стотина души работници. Това съобщиха от "Тракия икономическа зона", където в зона "Куклен" бе открито първото предприятие за 40 млн. евро през октомври 2019 г.

Очевидно бизнесът на компанията се развива добре у нас и за година и половина за нея вече работят 215 души, а планът е до края на тази година да има 330 служители. Нещо повече въпреки коронакризата и бонусите давани от държавата на бизнеса за запазване на работни места, по последни данни са раздадени над 1 млрд. лв. подпомагане, "Одело" е успяла да вдигне и заплатите на работниците през 2021 г.

Глад за кадри

Имаме нужда от над 100 работници в производството, което е високотехнологично, но специфично, каза за медиите Димо Николов, мениджър "Човешки ресурси" в българския клон на "Одело".  

По тази причина "Одело България" набира машинни оператори, електрокаристи, механици, техници поддръжка и електротехници. Собствениците на чуждата компания са наясно, че работниците няма да имат нужната квалификация и затова обещават обучение на място.


Димо Николов, мениджър "Човешки ресурси" в "Одео България"

"Търсим позитивни и мотивирани хора, с желание за работа, които искат да се развиват в автомобилната индустрия. Работата при нас не е тежка физически и двата пола се справят еднакво успешно. Дори имам впечатление, че на производствените линии, където се сглобяват продуктите, жените са доста по-търпеливи и прецизни, качества, които ние високо ценим", коментира Димо Николов. В момента 30% от персонала на дружеството е от жени, като очакванията са техният брой да достигне 50%.

Изискването към кандидатите за работа е да имат средно образование. Допълнителен плюс е наличието на техническа грамотност. "Одело България" предоставя безплатен фирмен транспорт и храна, а два пъти в годината работниците получават подаръчни ваучери.

Шефът на "Човешки ресурси" се похвали, че в началото на 2021 г. са увеличени заплатите в производството въпреки коронакризата. Един машинен оператор в "Одело" може да израсне много в кариерата, а ако е достатъчно упорит и завърши инженерна специалност, може лесно да стигне и до мениджърска позиция, казва Димо Николов. Той уточни, че в компанията има правило, според което за свободни позиции първо предлагат възможност за развитие на служителите си и ако не се намери подходящ, тогава търсят кадри отвън.

Инвестициите в България

"Одело България" ЕООД е част от odelo Group - водеща международна компания в разработката и производството на светлини за автомобилната индустрия с 10 бази в 6 страни - Германия, Турция, Словения, България, Китай и Мексико. Компанията доставя осветление и фарове за най-големите автомобилни марки - Mercedes, BMW, Audi и Volkswagen, Renault, Opel, Ford, Skoda, Seat, Toyota, Fiat, Rolls Royce, Bentley и други.

Началото на историята на "Одело" в България е поставено през 2018 г. с регистрацията на дъщерна компания. Собственик на българското дружество е регистрираната в Турция компания "Одело Отомотив Айдънлатма Аноним Ширкети" (АД). Капиталът на българското дружество е 200 000 лв.

Първият завод в зона "Куклен", част от "Тракия икономическа зона", е изграден за година, а инвестицията е 40 млн. евро. Той беше открит през октомври 2019 г. от премиера Бойко Борисов. Компанията има и развоен център в София или както се изрази Борисов – "Това ѝ е хубавото на България, че хем ги измислят, хем ги правят".

"Одело" започна работата си у нас c пpoизвoдcтвo нa фapoвe зa Dаіmlеr - ĸoмпaниятa мaйĸa нa Меrсеdеѕ, а до два месеца трябва дa зaпoчнe дa пpoизвeждa и зa pyмънcĸaтa Dасіа.

Втората база за 10 млн. евро на "Одео" в България ще бъде изградена до Асеновградско шосе. Предприятието ще се простира на 12 декара площ, като 4 милиoнa eвpo oт инвестицията ще отидат зa ĸyпyвaнeтo нa мaшини.

Цeлтa нa ĸoмпaниятa e c изгpaждaнeтo нa нoвaтa бaзa дa бъдaт oтдeлeни cepийнoтo пpoизвoдcтвo нa aвтoмoбилни фapoвe зa нoви aвтoмoбили oт тoвa нa peзepвни чacти.

За първата си инвестиция у нас "Одело" получи сертификат за първокласен инвеститор и спечели наградата в категория "Инвестиция на зелено" в конкурса "Инвеститор на годината" на Българската агенция за инвестиции.

Историята на компанията

Историята на днешната "Одео" започва през 1935 г. в дома на Алфред Шефенакер в германския град Еслинген на брега на река Некар. Той основа компанията Schefenacker за производство на вътрешно осветление на превозни средства, като наема 10 работника. През годините дейността ѝ се разраства, увеличава се и асортимента, строи се завод в Германия, изнася се производство в Словения.

През 2008 г. компанията "Шефенакер" (Schefenacker) сменя името си на "Одело", което звучи по благозвучно, модерно и напомня оптически на "хоризонта" на силуета на превозното средство.

През 2011 г. турската семейна компания "Байрактарлар" (Bayraktarlar A.S.), която е основана в Истанбул през 1935 г. от Мехмед Байрактар, става едноличен собственик на odelo Group. С днешна дата "Байрактарлар Холдинг" е един от водещите производители на резервни части за автомобилния сектор известни под името Farba.

През 2014 г., след близо 70 години, седалището на odelo Group от германския град Швайкхайм се мести в новия център за продажби и инженеринг в Щутгарт.

Споделяне

Още от Бизнес