Турската лира удари месечно дъно спрямо долара

Турската лира удари месечно дъно спрямо долара

Турската лира достигна най-ниското си ниво спрямо долара в рамките на повече от месец днес, след като Белият дом заяви, че Анкара може скоро да започне едностранна военна операция в Североизточна Сирия, предаде агенция Ройтерс, цитирана от БТА в понеделник.

Инвеститорите наблюдават внимателно напрегнатите отношения между Анкара и Вашингтон през последните месеци, тъй като двете натовски съюзнички имат разногласия по редица въпроси.

Турция многократно е заплашвала с намеса срещу подкрепяната от САЩ кюрдска милиция Сили за защита на народа в Североизточна Сирия, обвинявайки САЩ, че пречат на усилията ѝ за създаване на зона за сигурност по турската граница.

След телефонен разговор между президентите Реджеп Тайип Ердоган и Доналд Тръмп Белият дом съобщи вчера, че американските сили няма да подкрепят намесата на Турция и ще напуснат зоната.

Турската лира спадна с около 1,5 процента, като се продаваше за 5,7880 лири за долар в 15.02 часа по Гринуич днес спрямо 5,7000 лири за долар в петък. По-рано днес лирата спадна до 5,7970, което е най-ниското ѝ ниво от 3 септември.

Турската лира загуби близо 30 процента от стойността си спрямо долара миналата година заради опасения за политическа намеса в паричната политика, както и заради влошаване на отношенията между Вашингтон и Анкара.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?