Турската пътна полиция ще проверява шофьорите за употреба на наркотици

В Турция започна да се прилага проверка на пътя на водачите на МПС дали  употребяват или не наркотици, докато са в движение. За тази цел екипите на турската пътна полиция са били снабдени с електронни апарати за анализа употреба на наркотици, съобщи БТА, като цитира изявление на заместник-директора на Дирекцията за контрол на трафика към Генералната дирекция по сигурността Али Йозсойлар.

Той каза, че е организиран курс за пътните полицаите как да боравят с новата апаратура и че немски специалисти обучавали турските пътни полицаи за работа с новите апарати.

Според методиката, се взима проба от слюнката от водача на съответното МПС и се изследва с апарата. Цялата процедура продължава около 10 мин. Чрез апарата може да се установи наличието на общо 19 вида наркотици, като възможността за грешка е само около 10 процента.

При установена употреба на наркотици, на водачите на МПС ще им се съставя акт и съдебна процедура, която предвижда отнемане на шофьорската книжка за срок от 5 години и глоба от 3 600 турски лири.

Взетите проби от слюнка ще се пазят като доказателство в отдела за Съдебна медицина за срок от две години.

Според пътната полиция, на водачи, отказали да им бъде направена проверка за употреба на наркотици на пътя, ще им се налага глоба от 2 000 турски лири и ще им се отнема шофьорската книжка за срок от две години.

Споделяне

Още от Балкани