Турската полиция предотврати атентати в Истанбул

Турските сили за сигурност са конфискували експлозиви заедно с редица строителни планове на американското консулство в Истанбул, синагога и църква в неотдавнашна полицейска операция срещу предполагаеми членове на Ал Каида в няколко турски градове, съобщи електронното издание "Хюриет дейли нюз", позовавайки се на агенция Доган.

Полицейски части от западната провинция Текирдаг и Истанбул са си сътрудничили в рамките на операция, при която са задържани 11 души и са иззети 25 килограма пластичен експлозив тип А-4, пет карабини, пет пистолета, няколко USB-устройства, компактидискове и взривни механизми с дистанционно управление. Полицейски източници потвърдиха, че са били задържани 11 заподозрени - седем от които са в ареста в Текирдаг, а четирима - в Истанбул.

Полицията е иззела от обискираните жилища строителни планове на американското консулство в Истанбул, както и планове и снимки на синагога и църква в Истанбул.

Заподозрените получили експлозивите преди десет дни и планирали нападение срещу американското консулство в Истанбул, посочва агенция Доган, цитирана от БТА.

Споделяне

Още от Балкани

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?