Турската преса: От "изпит за искреността на ЕС" до "пролетен климат във Варна"

Гръцките медии видяха "европейски шамар за Ердоган"

Турската преса:  От "изпит за искреността на ЕС" до "пролетен климат във Варна"
Под заглавие "Изпит за искреността на ЕС" проправителственият турски в. "Стар" съобщава за вчерашната среща във Варна, чийто домакин бе министър-председателят Бойко Борисов, на турския президент Реджеп Тайип Ердоган с председателите на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и на Европейския съвет Доналд Туск.
 
Вестникът посочва, че Ердоган е изложил в писмен вид очакванията си към ЕС. В изявление след разговорите турският държавен глава е поискал незабавни стъпки по въпроса за визовата либерализация, настоял е ЕС да се държи справедливо по въпроса за Кипър и да изпълни обещанията си във връзка с финансовата помощ за бежанците, изразил е очакването на турската страна за подкрепа в борбата с тероризма, резюмира "Стар".
 
"Единствената цел е членството в ЕС", пише по темата и в. "Миллиет". "На срещата на върха между Турция и ЕС бе взето решение за продължаване на диалога. До няколко месеца срещата ще се повтори", посочва в подзаглавие изданието, цитирано от БТА.
 
"Нека заедно изградим силна Европа", гласи заглавието на в. "Сабах", който посочва, че президентът Ердоган е "протегнал приятелска ръка" на ЕС. Вестникът публикува снимка, на която четиримата лидери се държат за ръце и отбелязва, че "ръка за ръка те са изпратили послание за единство".
 
"Всички сме съгласни, че диалогът трябва да продължи", заявил Туск, а Юнкер на свой ред казал: "Гарант съм, че преговорите ще продължат", пише още "Сабах".
 
"Послание от Ердоган към ЕС: Очакваме силна подкрепа" - това заглавие е подбрал по темата днес в. "Хабертюрк". Според изданието акцентът, поставен на срещата във Варна, е бил за продължаване по пътя към пълноправно членство на Турция и за "заедност".
 
В. "Ватан" изтъква, че срещата във Варна се е състояла след двугодишно прекъсване. 
 
"Елате и нека всички заедно построим една благоденстваща Европа", призовал турският лидер, предупреждавайки същевременно, че би било "ужасна грешка" Турция да бъде оставена извън блока.      
 
Вестник "Карар" пише за "пролетен климат" във Варна, визирайки атмосферата на разговорите. "Джумхуриет" определя като "критична" по значимост срещата във Варна и пише за "труден изпит между ЕС и Турция". "Биргюн" пък окачествява срещата като "напрегната", уточнявайки, че на масата са били поставени много теми - от кризата около кипърските сондажи по оста Анкара-Атина-Никозия до споразумението за мигрантите, от визовата либерализация до митническия съюз, от ускоряването на финансовата помощ за сирийците до нарушенията на човешките права и извънредното положение в Турция.
 
"Първата препирня дойде още преди срещата и бе между членката на ЕС Австрия и Турция", уточнява вестникът, цитирайки думите на австрийския канцлер Себастиан Курц, който поиска преговорите на Турция с ЕС да бъдат прекратени.
 
Срещата е широко отразена и в гръцките медии, но очаквано гледната точка е коренно различна. Отношенията между двете страни са силно обтегнати, след като Анкара задържа двама гръцки войници. 
 
"Туск и Юнкер "притиснаха" Турция във Варна", гласи челно заглавие на Нюз.ин по повод срещата на Ердоган с двамата европейски лидери в морската ни столица.
 
Изданието допуска, че на срещата Туск и Юнкер не са "спестили" думи да поставят пред Ердоган всички критични открити въпроси в евро-турските отношения и са поискали от него да заеме позиция.         
 
"Ултиматум на Ердоган: освободи двамата гръцки военни до Великден", пише в друго заглавие Нюз.ин. 
 
Според сайта във Варна Туск и Юнкер са настояли Турция да прекрати незаконните действия в Егейско море и в кипърската икономическа зона, скастрили са я за поведението ѝ в Африн и са поставили въпроса за освобождаване до Великден на двамата гръцки военнослужещи, задържани от турските власти.
 
"За европейска намеса пред Ердоган във връзка с освобождаването на двамата гръцки военни" пише и в."Катимерини", а в. "Нафтемборики", подчертава, че от Варна ЕС е призовал Турция да прекрати действията си, които подкопават добросъседските отношения в Егейско море и Източното Средиземноморие.
 
"Казахме всичко на Ердоган, но...отговор от него не получихме", извежда думите на Доналд Туск в. "Та неа". Според всекидневника Туск казал пред журналисти след разговорите, че "по отношентие на конкретни решения на срещата не се е стигнало до никакъв компромис".
 
В. "Вима" цитира безпокойството, изразено от Туск от действията на Турция в Егейско море и Източното Средиземноморие. Той казал, че "тези действия на Турция подкопават правовата държава" и добавил, че е необходимо Турция да подобри отношенията си с Гърция и Кипър.
 
"Европейски шамар за Ердоган" - така в. "Контранюз" оценява срещата във Варна, като изтъква, че на нея турският президент е получил "плесница" от тях за действията си по отношение на кипърската икономическа зона, в Егейско море и спрямо държаните от турските власти двама гръцки военни.
 
В отговор Ердоган казал, че "би било грешка Турлция да бъде изолирана". Той потвърдил, че "Турция спазва фундаменталните човешки права" и дори добавил, че "това ставало ясно от фактите, свързани с опита за преврат". Ердоган обявил, че "операциите на Турция срещу терористите ще продължат". 
 
Явно притеснен от критиката по въпроса за икономическата зона в Кипър и пречките, които Анкара поставя във връзка с нея, турският президент предупредил, че "ще бъде грешка Турция да бъде изолирана, тъй като е значим партньор от стратегическо значение за ЕС".
 
Ердоган побързал дори да добави: "Ако ЕС не престане да е особено критичен, ние не бихме могли да подобрим нашите отношения". Турският държавен глава дори поискал от страните на ЕС "да действат справедливо", посочвайки, че "газовите сондажи в Кипър трябва да бъдат извършвани при спазване на международното право", пише в заключение "Контранюз".    
Споделяне

Още по темата

Още от Европа