Турската прокуратура ще поиска официално САЩ да арестуват Гюлен

Фетхуллах Гюлен

Генералната прокуратура на Истанбул е подготвила искане до властите в САЩ за временен арест на ислямския опозиционер Фетхуллах Гюлен, съобщи "Си Ен Ен Тюрк", цитиран от БГНЕС.

Предстои искането да бъде предадено в министерството на правосъдието на САЩ от турското правосъдно министерство.

В него се посочва, че Гюлен е задочно подсъдим в Турция за опит за сваляне на правителството, покушение срещу президента, разпускане на парламента, опит да се наруши конституционния строй и други мащабни престъпления.

Искането ще бъде в съответствие с двустранно споразумение между Анкара и Вашингтон, отнасящо се до въпросите на реадмисията и съдействието в разследване на престъпления. Целта е Гюлен да бъде поставен под временен арест в САЩ, докато бъде изпратено искането за екстрадиция.

Временният арест е възприета в международната полицейска практика мярка, която може да поиска страната-инициатор на екстрадирането до фактическото искане и уреждането на формалностите с предаването на заподозрения.

Гюлен живее от 1999 г. в щата Пенсилвания. Анкара твърди, че той и неговата организация – терористична според турските власти – са предприели опита за държавен преврат на 15 юли, при който загинаха 246 души, без да се броят метежниците, а повече от 2000 бяха ранени.

Междувременно стана ясно, че американският вицепрезидент Джо Байдън ще посети Турция на 24 август. Това е съобщил турският премиер Бинали Йълдъръм, цитиран от "Ройтерс". По думите му отношението на САЩ към искането за екстрадиране на Фетхуллах Гюлен се е подобрило от 15 юли насам.

Споделяне

Още от Свят

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?