Турската "Тюрксел" подава оферта за 94% от "Виваком"

Шефът на "Тюрксел" Сюрея Джалив

Най-големият турски мобилен оператор "Тюрксел" е решил да подаде оферта за 93.99% от акциите на българския телекомуникационен оператор "Виваком", който е собственост на "Българската телекомуникационна компания" (БТК), предаде Ройтерс в сряда.

Новината беше съобщена в изявление за Истанбулската фондова борса. Изпълнителният директор на турската компания Сюрея Джилив заяви миналия месец, че се обсъжда възможността за придобиването на "Виваком", но решението още не било взето.

 

Така "Тюрксел" се превръща в единствения стратегически инвеститор с интерес към българския телеком. На по-ранен етап "Телеком Аустрия", която в България притежава най-големия мобилен оператор "Мобилтел", се отказа от по-нататъшно участие в процедурата, а "Оджер телеком", която бе спрягана за най-вероятния купувач на БТК, вече си осигури участие на балканския пазар, купувайки турската "Тюрк Телеком".

 

Три предложения от финансови институции бяха подадени след изтичането на крайния срок за подаване на оферти за "Виваком" пред банката "МорганСтенли", провеждаща процедурата по продажба на задлъжнялата с над 1.6 млрд. евро телекомуникационна компания. От инвестиционната компания "ВТБ Кепитъл" на руската държавна "Външно-търговска банка" (ВТБ) съобщиха миналата седмица, че са подали оферта за БТК съвместно с българската "Корпоративна търговска банка".

 

Останалите финансови кандидати по неофициална информация на бившия собственик на БТК исландския милиардер Тор Бьорголфсон заедно с гръцкия бизнесмен Панос Германос, както и на европейския фонд от групата "Памплона Кепитъл Мениджмънт" (Pamplona Capital Management), в която минаритарно участие има компанията "Алтимо" (Altimo), притежаваща малък дял в турският телеком "Тюрксел".

 

Намеренията обаче са след години управление от финансов фонд, компанията да се поеме от статегически инвеститор с опит в телекомуникациите.

 

Турският оператор е водещ на пазара на мобилни телекомуникации в нашата южна съседка, където през 2011 г. има 34.1 милиона абонати или 54% пазарен дял. 51% от компанията се държат от "Тюксел Холдинг", 0.05% от "Чукурова Холдинг" и 13.07% са собственост на финландския телекомуникационен гигант "Сонера".

 

"Тюрксел" заедно с шведско-финландската "ТелиаСонера" работи в Азербайджан, Грузия, Казахстан и Молдова. "Тюрксел" е първата турска компания, която се листва на Нюйоркската фондова борса от 2000 г.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?