Турската верига "Аджибадем" се изтегля от България

Турската верига "Аджибадем" се изтегля от България

Малко повече от 2 години след стъпването си в България турската болнична верига “Аджибадем” се изтегля от страната, съобщи в. “24 часа”, позовавайки се на няколко независими източника.

Групата била готова да приема оферти за болниците, които притежава у нас. Това са бившата “Токуда” в София и заведенията с марката “Сити Kлиник”, болница за сърдечни заболявания и медицински център в Бургас, още един във Варна и няколко медицински дружества.

Решението за продажбата на бизнеса в България било свързано с набавянето на свежо финансиране на компанията майка.

“Аджибадем” е част от инвестиционния фонд IHH. В последно време обаче той се борел с финансови затруднения. В средата на септември акциите на фонда са паднали до най-ниското си ниво от последните 43 месеца заради срива на турската лира, сочи доклад на Affin Hwang Capital.

За да се справи със затрудненията, IHH планирал да преобразува дълга си, да ограничи разходи и да продаде активи.

Сделката за бизнеса в България била поверена на “Райфайзен инвестмънт”. До редакционното приключване на броя финансовото дружество не е дало коментар пред вестника.

"Не мога да коментирам, но не мога и да потвърдя тази информация", каза изпълнителният директор на “Аджибадем Сити Клиник” Иван Ангелов пред "24 часа". Той е съдружник в смесеното дружество с “Аджибадем” в България, което притежава медицинския бизнес у нас.

Засега дружеството не може да се похвали с големи успехи, показват финансовите отчети на компанията. За 2016 и 2017 г.общата натрупана загуба на “АджибадемСити Клиник” е над 24 млн. лв.

Основна част - близо 16 млн., са натрупани през първата година от дейността на дружеството. През миналата година загубата е свита наполовина - малко над 8 млн.

В същото време има почти двойно нарастване на приходите. През 2016 г. те са били 53 млн. лв., а през миналата година са стигнали над 123 млн.

Преди малко повече от 2 години - на 21 април 2016 г., “Аджибадем” и дъщерното ѝ дружество в Македония - болницата “Аджибадем Систина”, обявиха официално, че са подписали споразумение за придобиването на болница “Токуда” и нейното дъщерно дружество “Токуда груп”, и за сливане с лечебните заведения в групата “Сити клиник”.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?