Турски бизнесмени ще инвестират в Балкански колеж в София

Частно общообразователно Балканско училище ще се изгражда в София с помощта на турски инвестиции, стана ясно след среща на столичния кмет Стефан Софиянски с кмета на истанбулския район Якопулу Шанвер Чолак и 15-членна бизнес делегация от Турция. Подобно частно общообразователно училище тип колеж вече има в Шумен, тази година ще се открие филиал и в Бургас, съобщи Дарик радио.

В София училището ще заработи след намиране на подходяща сграда. Истанбулската делегация е помолила да се осигури сграда за Балканския колеж, който има лиценз от Министерството на образованието и науката. В него ще се обучават основно ученици от Турция, Гърция и България. Обучението ще е на английски език, а българският ще се изучава по желание.

Годишната такса за чужди ученици е 3 500 евро, за българските - 2 500. Кметът на район Якопулу Шанвер Чолак и кметът на софийския район "Искър" Йордан Томов подписаха договор за сътрудничество в областите строителство, култура, социални дейности и здравеопазване, инфраструктура, транспорт.

Съпровождащите кмета на Якопулу бизнесмени от Турция са проявили интерес и за строеж на предприятие за строителни материали. Конкретните разговори с български предприемачи продължават, затова размерът на инвестицията още не може да се уточни, каза Чолак. Софиянски посочи, че градът има нужда от развитие на строителната индустрия, защото за реконструкцията на площад "Бански" например е трябвало да се внесат настилки от Германия.

Още от България

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?