Турски депутат, осъден за издаване на държавна тайна, изненадващо е освободен

Турският депутат Енис Бербероглу

Освободен бе от затвора Енис Бербероглу, депутат от основната турска опозиционна Народнопрепубликанска партия, предаде БТА от Истанбул.

Той бе осъден от турски съд на 5 години и 10 месеца затвор за издаване на държавна тайна. Бербероглу бе признат за виновен в това, че издал на журналиста Джан Дюндар, главен редактор на опозиционния вестник "Джумхуриет" информация, че с турски тирове се прехвърля оръжие на умерената опозиция в Сирия, която се квалифицира като държавна тайна.

Бербероглу бе осъден и бе изпратен в затвора, въпреки депутатския имунитет. Междувременно отново бе избран за депутат на изборите на 24 юни тази година. Но въпреки парламентарния му имунитет, съдът го остави в затвора. А задържането на Бербероглу в затвора бе осъдено от европейските институции.

Изненадващо Държавният съвет постанови да бъде спряно изпълнението на присъдата до изтичането на депутатския мандат на Бербероглу и той да бъде пуснат на свобода след 16-месечен престой в затвора.

Бербероглу снощи излезе на свобода от затвора "Малтепе" в Истанбул.

В края на този месец предстои турският президент Ердоган да посети Берлин, където ще разговаря с канцлера Ангела Меркел. На фона на валутната криза със САЩ, Анкара иска да затопли отношенията с ЕС след няколкогодишно прекъсване. Ердоган и други политици напоследък посочват, че членството в ЕС остава приоритет за Турция.

Изненадващото освобождаване от затвора на Енис Бербероглу, в навечерието на визитата се коментира като жест на Турция в светлината на тази стратегия.

Споделяне

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?