Турски депутат: От всички европейски държави с България имаме най-близки отношения

Според председателя на Комисията за хармонизиране с ЕС не София, а Брюксел е причина заотсъствието на Турция от програмата на европредседателството

Реджеп Тайп Ердоган и Бойко Борисов

С България имаме най-близки отношения от всички държави в ЕС. Поддържаме и българската позиция заразширяване на съюза към Западните Балкани, което е и наша позиция. Това заявява пред БТАпредседателят на комисията за хармонизиране с ЕС към Великото национално събрание на Турция Касъм Гюлпънар.

Повод за казаното от него пред кореспондент на агенцията в Истанбул е публикацията от последните дни на влиятелния турски вестник "Хюриет", който в кореспонденция от Брюксел писа, че "Турция не е била спомената сред приоритетите за разширяването на ЕС по време на европейското председателство на България".В публикацията се твърдеше, че "за разлика от Турция, България дава приоритет на разширяването на ЕС в посока на Западните Балкани".

В същия брой вестникът от първа страница публикува и изявлението на министър-председателя Бойко Борисов, в което призова европейските лидери "да оставят лицемерието по отношение на еврочленството на Турция".

Редица медии и анализатори коментираха ситуацията в посока на игнориране на европейската перспектива на Турция от страна на България за сметка на разширяването на Западните Балкани. Някои дори побързаха да обявят ситуацията като нов скандал между Турция и България, тиражирайки тезата, че София е разсърдила Анкара и прочие, припомня кореспондентът на БТА.И добавя, че всъщност истината не стои така.

Според председателя на комисията за хармонизиране с ЕС към Великото национално събрание на Турция, който представя пред агенцията позицията на Анкара,не София, а Брюксел е причината за това, че България не е включила Турция в шестмесечната програма на европейското председателство.

Касъм Гюлпънар посочва, че европейското председателство не е правилно да се оценява само от гледна точка на България, понеже европейските държави нямат право да действат изолирано от централата на ЕС.

"Ако ЕС реши да изостави преговорите с определена страна, ротационният председател не може да заяви "въпреки всичко аз ще продължа преговорите". С България имаме най-близки отношения от всички държави в ЕС. Позицията на България по отношение на Западните Балкани от дълго време се поддържа и от наша страна. Независимо дали с Турция или без Турция, ние желаем разширяването на ЕС към Западните Балкани", казва турският депутат.

Попитан как оценява изявлението на министър-председателя Бойко Борисов "европейските лидери да се откажат от лицемерието за еврочленството на Турция", Касъм Гюлпънар казва:  "Ние категорично сме против привилигирован или каквато и да е друга форма на нашия статут в ЕС, няма да признаем никаква друга форма освен пълноправното членство на нашата страна в Евросъюза. Поради тази причина ние напълно подкрепяме позицията на българския министър председател по отношение на лицемерието."

Според Касъм Гюлпънар срещу Турция специално след 15 юли м.г /след осуетения опит за преврат/ се води целенасочена пропаганда за очерняне.

"Но ние няма да бъдем тези, които ще поставят точката. Ние не се отказваме от процеса на еврочленството, но ако вие се отказвате, кажете това направо, без увъртания. Това означава да се откажете от лицемерничене", казва турският представител.

По думите му в последно време все малки държави, като Малта, Естония, от която България ще поеме процеса, са били  ротационните председатели на ЕС и те нямат възможности за инициативност.

"През юли 2018 г. Австрия ще поеме председателството на ЕС. Вероятно процесът ще стане още по-труден. Към съществуващите трудности ще се добави и позицията на самата Австрия. Ако Австрия реши да каже "прекратяваме преговорите", това ще бъде тяхно решение, а не наше", допълва председателят на комисията за хармонизиране с ЕС към Великото национално събрание на Турция.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?