Турски фирми се оттеглиха от проекта за АЕЦ "Аккую"

Турски фирми се оттеглиха от проекта за АЕЦ "Аккую"

Консорциумът от турските компании "Дженгиз" (Cengiz), "Колин" (Kolin) и "Кальон" (Kalyon) реши да излезе от проекта за изграждане на първата турска атомна централа АЕЦ "Аккую" поради търговски разногласия с руския изпълнител на проекта и съакционер "Росатом". Това съобщи Анадолската агенция, цитирана от ТАСС във вторник.

Ръководството на консорциума е провело поредица преговори с "Росатом", на които страните е трябвало да приемат няколко окончателни условия по споразумението. Те обаче не успели да преодолеят някои различия от търговски характер, поради което консорциумът решил да прекрати участието си в проекта, посочва негов говорител.

Турският консорциум се присъедини към проектната компания "Аккую нюклиър" на 19 юни 2017 г., когато подписа договор за присъединяването си към проекта за АЕЦ "Аккую" с дял от 49 процента. Планирано беше компаниите да влязат в капитала на атомната централа след получаване на съответните разрешителни от турското правителство до края на 2017 година.

Проектът предвижда изграждане на четири енергоблока ВВЕР-1200 с обща мощност от 4800 мегавата край пристанище Мерсин на брега на Средиземно море до 2021 година.

Споразумението между Русия и Турция за изграждането на АЕЦ "Аккую" беше сключено през май 2010 година. Срокът на експлоатация ще бъде 60 години, а обемът на произведената електроенергия ще позволи покриване на 17 процента от вътрешното търсене, отчитайки равнището на текущото потребление. Общият обем на инвестициите се оценява на 22 милиарда долара.

Споделяне

Още от Бизнес