Турски интелектуалци осъдиха германската резолюция за арменския геноцид

Турски интелектуалци осъдиха германската резолюция за арменския геноцид

Голяма група турски интелектуалци излязоха с декларация, в която осъждат приетата от германския Бундестаг резолюция във връзка с масовото избиване на арменци в Османската империя, предаде БТА от Истанбул.

Сред подписалите декларацията са известният поет Атаол Бехрамоглу, чиито стихове са превеждани и на български език, десетки писатели, историци, юристи.

В декларацията се посочва, че "тезата за арменския геноцид е резултат от 100-годишните политически амбиции на империалистическите сили".

"Решително се обявяваме срещу всякакви опити на империалистическите държави да обвиняват турската нация в извършване на т.нар. геноцид през 1915 г. С неверни, ненаучни и изопачени твърдения те целят да получат реванш срещу /загубата при/ Чанаккале и Лозанския договор", се посочва в текста.

Според декларацията на групата турски интелектуалци, по въпроса извършен ли е или не геноцид през 1915 г. могат да се произнесат само оторизирани съдебни институции от национален или международен характер, както гласи Конвенцията на ООН.

"Тъй като няма издадено подобно решение за събитията от 1915 година от нито една съдебна институция, включително и от Европейския съд за човешките права, резолюцията на германския Бундестаг няма юридическа стойност, а е чисто политическо решение", се казва в декларацията.

Турските интелектуалци отбелязват в декларацията, че всички юридически процеси във връзка със събитията от 1915 г. и с държавата Армения са били финализирани в Московското споразумение от 16 март 1921 г.,споразумението от Карс от 13 октомври 1921 г. и Лозанския мирен договор.

Накрая турските интелектуалци декларират, че щом парламентите на редица държави гласуват резолюции, в които квалифицират събитията от 1915 г. като геноцид,те също ще продължат с усилията за оборване на тежките обвинения, които "незаслужено се отправят срещу Република Турция". Според тях приетата от германския Бундестаг резолюция само ще "задълбочи негативните чувства между турския и арменския народ", ще задълбочи разединението в обществото.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?