Турски консорциум се споразумя с "Росатом" за 49% от АЕЦ "Аккую"

Визуализация на турската АЕЦ "Аккую"

Споразумение за придобиване на 49 процента от проекта за изграждане на турската АЕЦ "Аккую" подписа консорциум от три турски компании - "Дженгиз" (Cengiz), "Колин" (Kolin) и "Калйон" (Kalyon), с притежаваната от руския концерн "Росатом" компания "Аккую Нюклеар". Това става в рамките на Деветото международно ядрено изложение "Атомекспо", което бе открито в понеделник в Москва.

Сделката за придобиването на деля се очаква да бъде приключена до края на 2017 г., съобщи пред журналисти първият заместник- генерален директор на "Росатом" Кирил Комаров.

След като бе подписан документа за ключовите условия по сделката, официално ще се обърнем към турското правителство за одобряването на новите акционери и сделката, каза Комаров. Веднага като я получим, ще започнем работа под юридическите документи, допълни той

По-рано в рамките на атомния форум директорът на департамента по дългово финансиране и инвестиции на дружеството "Росатом Енерго Интернешънъл" Анастасия Половинкина каза, че строежът на турската ядрена централа ще се реализира с привлечени от експортни кредитни агенции средства и от търговски заеми. Банковите кредити ще са за изпълнението на строително-монтажните дейности.

Половинкина добави, че към момента е сключен договор с турската компания "Теташ" за изкупуване на по-голямата част от електроенергията от бъдещата ядрена мощност, а неголеми количества ще се реализират на свободния пазар.

Комаров обяви, че компанията запазва плановете си да пусне в експлоатация първия блок на АЕЦ "Аккую" през 2023 г. "Ако всичко протече успешно, ще можел през 2023 г. - за стогодишнината на Турската република, за пуснем първи блок ", заяви Комаров.

Очаква се на 19 юни да бъде подписан документът за ключовите условия по влизането на турския консорциум Cengiz-Kolin-Kalyon в капитала на проектната компания "Аккую Нюклеар", създадена за строежа на турската АЕЦ.

Миналата седмица компанията получи лиценз за производство на електроенергия за 49 години.

"Аккую Нюклеар" очаква в близко бъдеще да получи окончателно разрешение за използване на земята за площадката на АЕЦ „Аккую“ от Министерството на горите и Министерството на финансите на Турция. Освен това в близко бъдеще Турската агенция по атомна енергия (ТАЕК) трябва да издаде ограничено разрешително за строителство. То ще позволи да се пристъпи към строителството на т. нар "неядрена“ част на АЕЦ, например изкопът за реакторния остров, строителството на турбинния остров, спомагателните сгради и съоръжения. Получаването на основния лиценз за строителството и изливането на "първия бетон“ се очаква през март 2018 г.

Според подписаното Междуправителствено споразумение, предаването на Първи енергоблок на АЕЦ „Аккую“ трябва да се състои не по-късно от 7 години след издаването на всички разрешителни и лицензионни документи от страна на Турция.

Споделяне

Още от Бизнес