Турски лекари осъдиха използването на "химическо оръжие" срещу протестите

Турски лекари осъдиха използването на "химическо оръжие" срещу протестите

Шест турски организации на лекарите осъдиха масовото използване на сълзотворен газ от полицията при потушаването на антиправителствените протести, които разтърсиха Турция от края на май.

"Имаме сериозни съмнения, че смъртта на двама граждани е следствие на излагането им на сълзотворен газ. Смъртта на двамата не е била взета под внимание от статистиката за жертвите на сблъсъците", заяви Юмир Бишер от Асоциацията на съдебните лекари пред Франс прес.

До момента има информация за четирима души загинали при протестите в Турция, хиляди са пострадали.

Според лекарските организации към този списък вероятно могат да се прибавят и 47-годишен мъж, работещ в частно училище в Анкара, който получил дихателни проблеми след силно излагане на сълзотворен газ, и 50-годишна жена, починала от сърдечен удар в Истанбул при аналогични обстоятелства.

Полицията използва сълзотворния газ "не като средство за контролиране на тълпите, а като химическо оръжие", пускайки гранати в непосредствена близост до хора или в затворени пространства, което е забранено от международните конвенции, заяви Юмир Бишер.

Около 41% от пострадалите от газа хора се намирали в непосредствена близост (по-малко от пет метра) до сълзотворна граната, а 21% били в затворено пространство, съобщи Елиф Дагил от Турското сдружение на гръдните лекари, оповестявайки резултатите от изследване на 356 обгазени граждани.

Установените симптоми при тези хора варират от кашлица (78%) и гръдни болки (74%) до кашлица с изхрачване на кръв (36%), посочи Дагил.

Доган Сахин от Турската асоциация по психиатрия пък осъди използването на сълзотворен газ, което може да се сравни с мъчение, тъй като целта е "да се причини физическа и психологическа болка като наказание" на протестиращите.

Според него 50 000 души може би са станали жертви на "повтарящи се или постоянни психологически проблеми" след полицейските действия.

Обстановката в Турция вече е по-спокойна, но протестите срещу правителството на Ердоган продължават.

Стотици се включиха в "стоящия протест " в Истанбул. В столицата Анкара полицията пък е използвала водни оръдия за да разпръсне демонстрантите, запалили свещи в знак на възпоминание на жертвите на площад "Таксим" в Истанбул.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?