Турски медии твърдят, че ДПС поддържа връзки с Фетхуллах Гюлен

Турски медии твърдят, че ДПС поддържа връзки с Фетхуллах Гюлен

ДПС поддържа връзки с Фетхуллах Гюлен. Това твърдят турски медии в публикации от последните дни, без да се позовават на официални източници на информация, съобщи Нова телевизията във вторник. 

Няколко публикации от последните дни подозират Движението за права и свободи във връзки с актуалния враг номер едно на официална Анкара.

Най-подробно обвиненията са изложени във вестник "Бурса Шехир". Под заглавие "ФЕТО изскочи от ДПС", изданието с проправителствена насоченост обяснява, че ДПС се наблюдава за връзки с Гюлен. Цитират се активисти на движението, които според публикацията се радвали на опита за преврат в Турция със статуси във Фейсбук.

Изтъква се още, че кметовете на ДПС активно работели с вестник "Заман”, който Турция смята за част от мрежата на Гюлен. От редакцията категорично отрекоха да имат какъвто и да било политически гръб. От материала става недвусмислено ясно, че подозренията са насочени само към ДПС, но не и към техните бивши съпартийци от ДОСТ с лидер Лютви Местан. 

Анадолската държавна агенция също публикува подобна, но значително по-пестелива статия. В нея се казва само, че връзките на ДПС с Гюлен в България са под наблюдение.

Навсякъде официален източник на информацията липсва, така че не става ясно дали статиите отразяват официалната държавна позиция или са просто журналистически материали. От ДПС категорично отказаха да коментират публикациите. Нарекоха ги "пропаганда", а разпространяването им – "безотговорно". От ДОСТ също избраха мълчанието.

Споделяне

Още от България

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?