Турски медии за декларацията на НС: "Историческа стъпка от съседите"

Под заглавия "България призна официално асимилацията" (в. "Миллиет"), "България осъди асимилацията на турците" (в. "Йени шафак"), "Историческа стъпка от съседите" (в. "Тюркийе"), "Българският парламент отхвърли проекторешението за признаване на геноцида над арменците" (в.. "Радикал") и "Двоен жест от България" (в. "Сабах") турските вестници, цитирани от БТА, съобщават за две решения на Народното събрание от сряда - да приеме декларация, осъждаща опита за насилствена асимилация на българските мюсюлмани по време на комунизма, и да отхвърли проекторешението за признаване на геноцида над арменците в Османската империя в периода 1915-1922 г.

В. "Миллиет" изтъква значението на декларацията, с която българският парламент осъди политиката на тоталитарния комунистически режим спрямо мюсюлманското малцинство в България,  включително и т. нар. "възродителен процес". Изданието подчертава, че това е първият приет официален документ, признаващ асимилационната политика спрямо турците по това време. "Миллиет" отбелязва, че декларацията е била приета с гласовете на 112 от 115 народни представители, присъстващи в залата, а трима са се въздържали, и че в гласуването не са участвали БСП и "Атака".

Вестниците обръщат внимание и на словото на съпредседателя на Синята коалиция Иван Костов, вносител на декларацията, който е осъдил кампанията на комунистическия режим, приравнявайки я с етническо прочистване. Цитирано е и изказването на Лютви Местан от ДПС, който посочил, че декларацията има "правна, политическа и морална страна".

"Вчера българският парламент взе две много важни решения от гледна точка на Турция", пише днес и в. "Сабах". Освен върху приетата декларация за осъждане на политиката на асимилация на българските турци, вестникът акцентира и върху отхвърленото проекторешение за признаване на геноцид над арменците в Османската империя.

Споделяне

Още от Балкани