Турски министър: Европейците трябва да са на страната на Турция в Северна Сирия

Йомер Челик

Турция би искала европейците да са на нейна страна в операцията ѝ срещу кюрдските Сили за защита на народа (СЗН) в Северна Сирия, заяви в Брюксел турският министър за ЕС Йомер Челик, цитиран от Франс прес.

"Това, което искаме да чуем от нашите съюзници и приятели, е да кажат: ние сме с Турция, ние сме на страната на Турция в борбата с тероризма, по-специално при прочистването на Африн от терористични елементи", заяви Челик.

"Турция има легитимни интереси в сигурността" за тази операция, увери той. "Към днешна дата от Африн е имало над 700 обстрела срещу Турция. Не можем да търпим това!", заяви Челик, който снощи се срещна в Брюксел със заместник-председателя на Европейската комисия Франс Тимерманс и шефката на дипломацията на ЕС Федерика Могерини.

"Ясно заявихме на нашите приятели и съюзници, че не трябва да подкрепят Силите за защита на народа", добави Челик и съобщи, че Турция отначало неуспешно е предложила на западняците да направят операцията заедно, преди да я започне сама.

СЗН са подкрепяни от САЩ и изиграха важна роля в освобождаването на сирийски територии от "Ислямска държава". Турция обаче ги обвинява, че са сирийският клон на Кюрдската работническа партия, която води въоръжена борба на турска територия от 1984 г., отбелязва АФП.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?