Турски опозиционен политик: Със скандала с Холандия "сами си теглихме куршума"

Турски опозиционен политик: Със скандала с Холандия "сами си теглихме куршума"

Бившият председател на основната опозиционна Народнорепубликанска партия Дениз Байкал обвини Турция,че е виновна за развихрилия се дипломатически скандал с Холандия.

В интервю пред телевизионния канал Хабертюрк Байкал каза: " И на мен ми стана неприятно от изгонването на министърката Фатма Бетюл Саян Кая от страна на холандските власти, но кой стана причина за това? Кой вкара Турция в тази криза? Имахме ли право? Ако наистина бяхме в правото си, защо в такъв случай приехме да напуснем страната?"

Дениз Байкал посочи още,че турските политици отишли в Германия да провеждат предизборни митинги без да си направят труда да уведомят местните власти.

"Турция няма никакви основания да се оправдава. Случаят е много притеснителен. Това е лоша форма на държавно ръководство, погрешна политика и тя ще има тежки последствия", каза бившият опозиционен лидер.

Той посочи, че потърпевши от тази политика са живеещите в Холандия 465 000 турци, както и че те ще трябва да платят цената за погрешната политика на турското правителство и държава.

Политикът изрази мнение,че след разразилия се скандал е химера да се очаква безвизово пътуване на турските граждани в европейските държави.

"Ние сами си теглихме куршума. А най-големите загуби ще бъдат в туристическия сектор", заяви Дениз Байкал, който е депутат от основната опозиционна Републиканска народна партия.

Споделяне

Още от Свят