Турски пианист получи 10 месеца условно по обвинение в богохулство

Фазъл Сай

Съд в Истанбул осъди известния турски пианист Фазъл Сай на 10 месеца условна присъда затвор с пет години изпитателен срок по обвинение в богохулство, съобщи турският телевизионен канал НТВ.

Пианистът, който е известен със своя атеизъм, бе намерен за виновен по обвиненията в обида на религиозните ценности на част от населението заради негови забележки в социалната мрежа Туитър. Прокуратурата искаше Сай да получи присъда до година и половина затвор.

Сай не присъства на днешното заседание по делото, а бе представен от адвоката си Мелтем Акьол. В съдебната зала имаше много турски и чуждестранни журналисти.

Пианистът публикува през април миналата година противоречивите забележки на страницата си в Туитър, задавайки въпроса дали ислямският рай е нещо като бордей или кръчма, след като в Корана пише, че там има реки от вино и хурии (неземни красавици). Сай освен това критикува в социалната мрежа мюезин, който изричал вечерния призив за молитва едва за 22 секунди, питайки се дали бърза, за да прави секс или да отиде да пие ракия.

Забележките на Сай предизвикаха широк отзвук и по-късно пианистът ги премахна от профила си. Частни лица сезираха правосъдието, изтъквайки, че са били засегнати от забележките на Сай в социалните мрежи.

Фазъл Сай, който е убеден привърженик на светските принципи, редовно предизвиква полемика с критиките си срещу правителството на Партията на справедливостта и развитието, която е с ислямистки корени.

Европейската комисия призова днес Труция да спазва свободата на словото след произнасянето на присъдата срещу Фазъл Сай. Европейската комисия е обезпокоена от тази присъда, заяви говорителка на комисията Мая Коциянчич.

Комисията продчертава важността Турция да спазва изцяло свободата на словото в съответствие с европейската конвенция за правата на човека и юриспруденцията на Европейския съд за правата на човека, добави говорителката.

Честно казано, ние не очаквахме това съдебно решение и всичко, което мога да кажа е, че и от правна гледна точка, и за страната, това е печално решение, посочи адвокатът Мелтем Акьол пред Ройтерс.

Самият Сай заяви, че е натъжен от съдбеното решение и е обезпокоен за свободата на словото в своята страна. Това е разочарование за мен от гледна точка на свободата на словото, заяви пианистът в съобщение на страницата си във Фейсбук. За мен тази присъда, при положение, че не съм извършил никакво престъпление, е обезпокояваща за свободата на убеждения и свободата на словото в Турция, изтъкна Сай.

Споделяне

Още от Балкани