Турски пилот на саудитски Airbus спаси 151 пътници с кацане "по корем"

Турски пилот на саудитски Airbus спаси 151 пътници с кацане "по корем"

Турският пилот Юмит Атлатърлар се превърна в герой, като спаси живота на 151 души на борда на саудитски Airbus.

Airbus А330 излетял от Медина по посока на столицата на Бангладеш Дака със 140 пътници на борда и 10 души екипаж, но пилотите бързо установили проблем в хидравличната система на самолета, съобщава Бюрото по разследвания на саудитската гражданска авиация.

На видеоклипове в социалните мрежи се вижда как самолетът се приземява по корем и в сноп от искри, без обаче да причини пожар.

Пилотът Юмит Атлатърлар успешно е извършил приземяването след установен проблем в хидравличната система. Независимо от сложните обстоятелства той е задържал на пистата летателния апарат и така е дал възможност за евакуацията на пътниците и екипажа.

По информация на Франс прес при аварийното кацане са ранени 53 души, един от които сериозно.

"Пътниците бяха евакуирани. Петдесет и двама от тях са ранени леко, а една пътничка има няколко фрактури и понастоящем получава медицински грижи", съобщава Бюрото по разследвания, цитирано от Саудитската агенция по печата.

По случая е започнало разследване. Според саудитските медии самолетът дълго време е кръжал над летището в Джеда преди да осъществи аварийното приземяване.

През януари 2004 г. Боинг 767 на саудитските авиолинии се приземи по подобен начин в Медина, при което бяха ранени 29 души.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?