Турски политици разпитани за убийството на арменския журналист

Турски политици разпитани за убийството на арменския журналист

Шефът на окръжната организация на консервативната националистическа партия “Велик съюз” в черноморския град Трабзон - Яшар Джихан, е бил задържан късно в неделя във връзка с убийството на журналиста от арменски произход Хрант Динк в началото на януари. В понеделник бяха разпитани още трима представители на партията, предаде Асошиейтед прес, цитирайки турския телевизионен канал НТВ.

Лидерът на “Велик съюз” Мюхсин Язъджъоглу потвърди, че освен Джихан са били задържани още трима партийни представители, единият от които неговият син. Не е известно на какви основания са били задържани политиците.

Задържането идва часове, след като арменският патриарх Месроб Втори, духовен глава на арменците в Турция, критикува властите, че не са успели да разберат кой е наредил убийството на Динк.

Полицията издирва още един функционер на партията - Халис Егемен, който заедно с Джихан помагал на Ясин Хаял, който бе арестуван за това, че е  подтикнал към убийството на Динк предполагаемия му убиец - 17-годишният безработен младеж Огюн Самаст, който бил свързан с младежката организация на “Велик съюз”. Двамата партийни функционери помагали на Хаял докато бил в затвора, където излежал 11 месеца заради атентат срещу ресторант на МакДоналдс в Трабзон през 2004 година.

Тогава Джихан призна, че е дал пари на семейството на един от аподозрените. По думите му това е било дарение, каквото прави редовно на нуждаещи се семейства.

Динк беше убит пред редакцията на своя вестник Агос, излизащ на турски и на арменски език, в Истанбул на 19 януари. 52-годишният Динк си навлече гнева на националистическите кръгове заради осъждането на арменския геноцид през 1915-1917 г., който Турция отказва да признае.

По случая прокуратурата повдигна обвинения срещу десет души, сред които и бивши членове на младежкото крило на партията “Велик съюз”.

Споделяне

Още от Балкани