Според руското издание "Комерсант"

"Турски поток" изглежда е блъф

Решението руският газ да не минава през Украйна е удар върху имиджа на "Газпром" като надежден доставчик, смята еврокомисарят Шефчович

"Турски поток" изглежда е блъф

Обявеното като твърдо решение на "Газпром" да замени Украйна с Турция като транзитна страна на руския природен газ до Европа бе коментирано от руското издание "Комерсант" като вероятен блъф (чиято цел обаче не става ясна засега ), а еврокомисарят Марош Шефчович, отговарящ за бъдещия единен европейски Енергиен съюз, изрази удивлението си от това намерение и го определи като удар върху имиджа на "Газпром" като надежден доставчик.

"Турски поток” няма да има. Той няма икономически смисъл. Русия е в много тежко и финансово, и икономическо състояние. Тази идея е само за извинение, за спасяване на репутацията на Русия", смята бившият енергиен министър Трайчо Трайков.

Пред бТВ Трайков припомни, че сегашният газопровод по дъното на Черно море от Русия до Теурция – "Син поток", използва едва половината от капацитета си и при това положение той не вижда смисъл от втори такъв поток, още повече, че Турция е по-неудобен партньор от Украйна.

На фона на категоричната позиция на шефа на "Газпром" Алексей Милер за новата тръба през Черно море и предупреждението му към Европа да започне да строи своите газопроводи към "Турски поток" още сега, ако не иска руският газ за отиде на други пазари, говорителят на руския газов монополист Сергей Куприянов уточни, че строежът на "Турски поток", ще отнеме повече време от планираното за "Южен поток". Намеренията за проваления газопровод бяха строежът му да тръгне в края на 2014 г. и първата му тръба да бъде пусната в експлоатация три години по-късно, а втората – след още две.

От думите на Куприянов стана ясно, че тепърва "Газпром" ще проектира газопровода и ще съгласува точката за изхода му от Черно море. Не се планира обаче да се строи инфраструктура по приемането на газа от "Турски поток" на територията на европейския съюз", каза говорителят на "Газпром", цитиран от Лента.ру.

Той допълва, че "Газпром" работи с партньорите от Европа за строежа на тази инфраструктура, но сам няма да я прави.

Очакваме задълженията на "Газпром" за доставки в Европа да бъдат изпълнени, независимо в кой регион се намират неговите клиенти, заяви в четвъртък на пресконференция в отговор на въпрос говорителят на ЕК по въпросите на енергетиката Ана Итконен.

Сигурността на доставките на руски газ през Украйна е особено важна за ЕК, добави тя. Приоритетите ни включват разнообразяването на доставките на газ. Първата среща на работната група по тези въпроси е скоро в София. ЕК е решена да изгради енергийния съюз в ЕС, който ще осигури сигурна и достъпна енергия, заяви Итконен по повод изявленията на руски представители след вчерашната им среща в Москва със заместник-председателя на ЕК Марош Шефчович.

Руската страна призова в сряда Европа да ускори изграждането на нова газопреносна система към Турция заради предвижданото скоро прекратяване на транзита през Украйна, който осигурява половината от руския газ на континента.

Все още обаче въпросът не е бил обсъждан с Турция, необходима ни е първо още информация, посочи Итконен по повод намеренията за прекратяването на проекта "Южен поток" и преобразуването му в "Турски поток". Говорителят на ЕК Маргаритис Шинас отбеляза, че председателят на комисията Жан-Клод Юнкер ще приеме днес в Брюксел турския премиер Ахмет Давутоглу.

Шинас призова новините от Москва да не бъдат приемани емоционално, а да бъде отделено време за тяхното осмисляне.

След изявлението на шефа на "Газпром" Алексей Милер след срещата с Шефчович в Москва в сряда, че "Южен поток" е закрит и намеренията на Москва са да прехвърли сегашния транзит на руски газ през Украйна към бъдещия "Турски поток" и Турция.

Според Шефчович обаче предложението на Милер да се прехвърлят газовите доставки за Европа през Турция нанася удар по имиджа на Русия.

"Господин Милер ме информира за решението да се доставя пълния обем газ вместо през Украйна през Турция и честно казано това не удиви, защото аз дойдох да обсъдим възможностите за гарантиране енергийната сигурност на Югоизточна Европа след отказа от "Южен поток", каза Шефчович, цитиран от ТАСС.

"Комерсант" разчита срещата Милер-Шефчович като маркиране на позициите на Русия и ЕС в преговорите за съдбата на газопровода "Турски поток", който се очаква до 2020 г. да поеме сегашните транзитни доставки на руски газ през Украйна.. Европейската комисия обаче се усъмни дали схемата е целесъобразна в икономически план и дали "Газпром" е готов заради "Турски поток" да разруши реномето си на сигурен доставчик, пише изданието.

То коментира, че ултимативната позиция на Милер едва ли е била новина за Шефчович, но след срещата той активно демонстрира учудване. 63 милиарда кубика са голямо количество газ, "което навярно не е необходимо нито на Турция, нито на страните от Югоизточна Европа". А за доставките в Централна Европа трябва да се намери "по-обосновано решение", изтъкна зам.-председателят на ЕК, цитиран в статията.

Шефчович намекна, че идеята на Газпром да продава на европейците по 50 милиарда кубика газ, доставян в Западна Турция, "едва ли ще работи", при все че Европейската комисия е готова да я обсъди. За целта Русия може да вземе участие в дейността на работната група от делегати на бившите страни участнички в "Южен поток".

Според събеседници на "Комерсант" от газовия бранш, заплахата на Милер да прехвърли газа "на други пазари" изглежда е блъф, защото през 2014 г. "Газпром" е добил минималния обем газ, откакто съществува, точно защото не е успял да продаде повече. Според изнесените в четвъртък данни от руското енергийно министерство износът на руски газ през 2014 година се е понижил с 11.9 процента спрямо 2013 година до 179.1 млрд. куб.м, а добивът е спаднал с 4 процента до 641 млрд. куб. м.

"ЕС надали има интерес да инвестира в нови газопроводи, за да получава пак същия газ, който бездруго тече към Европа през Украйна", коментира Андрей Полишчук, експерт на "Райфайзенбанк".

Според него при прокарването на "Турски поток" "Газпром" би могъл да предложи на Европа отстъпка за съответните количества газ, дори да ги продаде на едро в рамките на концепцията за общи покупки на газ в ЕС. В момента обаче ЕС има интерес - включително по политически причини - да бъде запазен транзитът през Украйна, добавя пред "Комерсант" специалистът.

Според Трайчо Трайков Русия иска да се освободи от зависимостта си от Украйна като транзитна страна за руски газови доставки към Европа.

Трудно е Турция да бъде изнудвана от Русия по начина, както ставаше с Украйна. Турция си играе своя игра и когато може да се облагодетелства от нещо, го прави, посочи бившият министър на икономиката, енергетиката и туризма от първия кабинет на ГЕРБ.

В един такъв проект Русия не може да използва инструментите, които прилага към Украйна. Турция си има своя политика и никога няма да отстъпи от своите интереси. Това много напомня на историята с Китай, която превърна Русия в един източник на суровини, които да задоволяват огромния му пазар, коментира Трайков.

Говорейки за спрения "Южен поток", той каза, че Русия не иска да спазва европейското законодателство, а да реализира проекта по начин, който да ѝ осигури възможност да продължи да упражнява своето икономическо влияние в България.

"Руският газ ще продължи да бъде достъпен за България. Русия би се самоубила, ако насила гони клиентите си”, смята Трайков.

Според него идеята за създаване на газов хъб у нас е добра и напълно възможна да се реализира. България има както необходимото за това географско положение, така и възможност да бъдат разширени съществуващите хранилища на наша територия, така че да повишат своя капацитет, каза бившият енергиен министър.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?