"Турски поток" тръгва с една тръба, ще се развива според търсенето в Европа

"Турски поток" тръгва с една тръба, ще се развива според търсенето в Европа

Газопроводът "Турски поток" ще започне работа с една тръба, а развитието на проекта ще се оценява след това и ще зависи от търсенето на руски природен газ от европейските потребители. Това заяви зам.-шефът на руския монополист "Газпром"Александър Медведев, цитиран от "Комерсант" в понеделник.

След като миналия декември руският президент Владимир Путин спря проекта "Южен поток" през България и обяви "Турски поток" за негова алтернатива, плановете бяха за четири тръби с обща мощност 63 млрд. куб. м. После офертата на Москва се трансформира на от една до три тръби, като първата е само за турския пазар. Сега Медведев заяви, че изхождайки от договореностите с турската страна, първо трябва да се вземе решение за първата тръба, а после "ще разглеждаме останалите".

По думите на Медведев Турция не се е отказала от участие в строежа на втората и третата тръба, но "всичко ще зависи от това какво ще е търсенето в Европа".

Зам.-шефът на "Газпром" каза още, че спадът на вътрешния добив е не само неизбежен, но и става с ускорени темпове и така още през 2025 г. може да са необходими 80 млрд. куб. м допълнителен внос.

"Комерсант" припомня, че през август Анкара изпрати на Москва свой проект на междуправителствено споразумение за първата тръба на "Турски поток", но подписването му на този етап е невъзможно заради това, че в Турция не бе съставено правителство и ще има нови парламентарни избори през октомври .

Освен по политически причини, двете страни не могат да постигнат договорка и по търговски, тъй като турската компания БОТАШ иска солидна отстъпка в цената на доставяния руски газ.

През август "Газпром" за пръв път назова официално стойността на "Турски поток" – 11.4 млрд. евро без ДДС или 13.6 млрд. евро с данъците. Според анализатори това е адекватна цена и компанията може да намери пари за проекта, но все още не е ясен нито срокът за строежа, нито на кого ще се доставя суровината.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?