"Турски поток" в Сърбия се забавя до май 2021 г.

"Турски поток" в Сърбия се забавя до май 2021 г.

Завършването на строежа на сръбския участък от газопровода "Турски поток" може да бъде отложено до пролетта на 2021 г., макар първоначално се планираше да потече газ по тръбопровода в края на 2020 г. Това съобщи "Ес енд Пи Глобъл Платс" (S&P Global Platts), цитирана от руската агенция ТАСС в сряда.

Сръбският участък е продължение на една от двете тръби на "Турски поток", през която газ от Русия трябва да тече към Турция, а след това през България и Сърбия до Унгария. Дължината на трасето през Сърбия е 403 км, а проектният капацитет е 13.9 милиарда кубически метра газ годишно.

По-рано беше съобщено, че изграждането на сръбския участък трябва да приключи до края на 2020 г. Източници на "Ес енд Пи Глобъл Платс", запознати с напредъка на строителството, обаче твърдят, че "работата не е по график". Агенцията се позовава и на неотдавнашно изявление на президента на сръбската газова асоциация Воислав Вулетич, че изграждането на компресорна станция, свързваща сръбската и българската част, ще бъде завършено едва до 1 май 2021 г.

България също изгражда разширение на сухопътната част на "Турски поток". Според последните договорки на държавния газов оператор "Булгартрансгаз" и строителят на линейната част "Аркад" 474-километровото трасе от границата с Турция до тази със Сърбия трябва да е готово до 15 декември.

За да заработи обаче българският участък в пълния си капацитет, трябва да са готови и двете компресорни станции, които да поддържат необходимото налягане по газопровода. Към момента е доставена само едната и се работи усилено по станцията "Расово". Преди дни шефът на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов каза, че се очаква на 27 ноември да пристигне оборудването и за втората станция - "Нова Провадия". Изпълнител на поръчката за компресорните станции е консорциумът ДЗЗД "Ферощал Балкангаз" с водещ участник "Главболгарстрой".

Газопроводът "Турски поток", минаващ по дъното на Черно море от руското до турското крайбрежие и стигащ към момента до границата с България, бе пуснат в експлоатация през януари 2020 г. Той се състои от две тръби, всяка с мощност от 15.75 млр. куб. м годишно. Едната е само за турския пазар, по втората за момента се транспортират само договорените между "Булгаргаз" и "Газпром" количествата за България, както и транзита за Гърция и Македония, който до началото на годината се осъществяваше по Трансбалканския газопровод.

Очаква се след приключване на строителството на цялата инфраструктура газът ще стига до Сърбия и Унгария.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?