"Турски поток" влиза у нас при минимум 70% запълняемост

Сред широк кръг кандидати ще се търси се и строител на тръбата за 2.3 млрд. лв.

"Турски поток" влиза у нас при минимум 70% запълняемост

"Булгартрансгаз" обяви в последния работен ден пред коледните празници пазарния тест за обвързващи оферти за пренос на газ по бъдещия "Турски поток" през българска територия и търга за построяването на линейната част на газопровода от турско-българската до българо-сръбската граница срещу 2.286 млрд. лв.

Така започна търсенето на транзитьори, които да запълнят поне 90 процента от техническия капацитет на тръбата на входа на границата ни с Турция, който ще е близо 20 млрд. куб. м, и за транспортират суровината на изхода на мрежата ни към Сърбия, чийто технически капацитет ще стигне 12.7 млрд. куб . м годишно. Търгът ще се счита за успешен, ако "Булгартрансгаз" успее да запълни капацитета на 70 процента и си осигури нетни приходи от близо 2.677 млрд. лв. чрез договори за 15 или 20 години, каквито очаква да сключи именно в рамките на обявения в петък пазарен тест, стана ясно от думите на изпълнителния директор на държавния газов оператор Владимир Малинов пред журналисти.

Той и енергийният министър Теменужка Петкова отново подчертаха, че резултатите на пазарния тест ще покажат има ли интерес към тръбата и дали ще е ефективна експлоатацията ѝ. Те ще станат ясни най-късно на 31 януари 2019 г., когато ще приключи и последният трети етап от пазарния тест. Провеждането на всяка от фазите ще зависи от успеха на предходната.

Три етапа на теста според интереса

Реално кандидатите да ползват бъдещата инфраструктура ще могат да се регистрират за участие до 11 януари 2019 г. и да внесат изискваните за целта банкови гаранции според интереса им към обемите капацитети. На 15 и 16 януари ще се приемат офертите за резервиране на минимум 10 хил. кВтч дневен капацитет на годишна база за период от 15 години.  Ако няма интерес или е недостатъчен, ще се обяви нов етап за кандидатстване, но при по-високи транзитни такси, който ще се проведе от 21 до 25 януари 2019 г., а при недостатъчно оферти и в нето – третата последна фаза ще се състои от 28 до 31 януари 2019 г. Ако и след това няма интерес, пазарният тест ще се прекрати, но след допълнително проучване ще може да се възобнови.

Очакванията са до там да не се стига, тъй като "Газпром" вече са участвали в първите две фази на пазарния тест и се очаква да резервират капацитет и в обвързващата финална част. Вероятно и "Булгаргаз" ще кандидатства за капацитет, тъй като вносът на руска суровина през Украйна и Румъния ще бъде прекратен от януари 2020 г, когато пък ще бъде въведено в експлоатация частично новото трасе на "Турски поток" у нас.

Малинов припомни, че във втората необвързваща фаза на пазарния тест, проведена това лято, са участвали петима кандидати, чиито имена не може да съобщи. Той обаче посочи, че сред претендентите има участници и от други държави освен Русия и България.

Шефът на "Булгартрансгаз" (БТГ) посочи, че сега се търсят фирми, които да резервират вноса на около 49 млн. куб. м дневно през границата с Турция, а да се изнасят за Сърбия първоначално по 10 млн. куб. м дневно – от 1 януари 2020 г., а от октомври 2021 г. - 34 млн. куб. м дневно.

Успех – при договори за 2.677 млрд. лв.

Пазарният тест ще се счита за успешен, ако в първия му етап постъпят оферти за 34 млн. куб. м, което е около 70 на сто от капацитета. Ако няма толкова ще се пристъпи към втория и третия етап. Крайната цел са договори за близо 2.677 млрд. лв. нетни приходи. Относно разликата в тази сума и планираните разходи по изграждането на тръбопровода от 2.8 млрд. лв. без ДДС или над 3.3 млрд. лв. крайна цена, Малинов каза, че цитираната стойност е нетни приходи, а общо приходите от газопровода се очаква да са над 7 млрд. лв. за 20 години.

За разликата между влизащите от Турция и отиващи в Сърбия количества той обясни, че БТГ има система от газопроводи и не целият входящ капацитет е предназначен за Сърбия, а ще се транзитира и към Гърция и Македония, а "защо не и към Румъния".

Малинов и Петкова за пореден път декларираха, че макар и да се обявява сега търгът за избор на строител на линейната част на "Турски поток", обществената поръчка няма да се възлага, ако пазарният тест не е успешен. Сключени договори за транзит са едното условие за започване на строителството. Другото е осигуряване на финансирането от 2.8 млрд. лв. за тръбата, от които 2.3 млрд. лв. БТГ смята да вземе назаем.

Два срока за строежа на трасето

В търга за строител на новото трасе от 484 км ще могат да участват максимално широк кръг кандидати, каза Петкова. Оферти ще се приемат до 15 февруари, няма да има предквалификация на участниците дали отговарят на предварително поставени условия. Все пак ще има изисквания за опит, но те няма да са прекалено високи, за да не се ограничават кандидатите, каза Владимир Малинов. от думите му стана ясно, че поръчката, която ще е за проектиране, доставка на материали и построяване на трасето, може да се изпълни в два варианта – до 31 декември 2019 г. като в нея се включи съществуваща инфраструктура на БТГ към сръбската граница, и до 31 декември 2020 г. Не стана ясно обаче как ще се изпълни по-дългият период на строеж при намерение на оператора да започне да транзитира газ към Сърбия – макар и под една трета от пълния капацитет, от 1 януари 2020 г. и ще сключи договори за това.

Петкова обясни бързането с търга за изпълнител със заложените срокове за реализацията на проекта. По думите ѝ, не трябва да има притеснения, че някой ще изразходва ей така един ресурс". "Пазарният тест е най-важният елемент, който ще посочи има ли икономически смисъл от проекта", каза още енергийният министър.

Процедурите спазвали европравилата

Тя отново декларира, че процедурите спазват европейските правила, ще са прозрачни и недискриминационни и гарант дза това е одобрението на пазарния тест от Комисията за енергийно и водно регулиране.

Първите стъпки по реализацията на "Турски поток" у нас стават факт ,след като Комисията за енергийно и водно регулиране одобри по-рано през деня на свое закрито заседание документацията за провеждане на ангажираща фаза 3 от паразния тест за интереса към проекта за развитие и разширение на газопреносната система на "Булгартрансгаз“, част от който ще са и "Турски поток" и газовия хъб "Балкан" край Врана.

Обвързващите правила на последната фаза на търсенето на транзитьори и методиката за образуване на цените за резервиране на капацитет (транзитните такси) трябва да осигурят приходи на държавния газов оператор от  329.331 млн. лв. годишно.

Регулаторът е запазил първоначално разчетената норма на възвръщаемост на инвестицията на "Булгартрансгаз" в проекта, оценяват на близо 2.8 млрд. лв. Преди два дни от "Газпром Експорт" коментираха нормата за възвръщаемост от 8.86 на сто като висока и поискаха намаляването ѝ, което според тях щяло да привлече повече кандидати да транспортират газ по бъдещата тръба, а "Булгартрансгаз" щял да си избие инвестицията от по-дълъг период на транспортиране на суровината.

Комисията обаче не се е съобразила с мнението на руснаците. Малинов не отговори на въпрос дали това не създава опасност "Газпром" да не участва в процедурата за резервиране на капацитет, но не даде вид на притеснен.

Министърът и шефът на газовия оператор припомниха, че разширението на газопреносната ни мрежа е част от концепцията за изграждане на газов хъб край Варна, в чиито рамки ще има и газова борса. След като преди ден бе подписано споразумение с австрийски газов хъб за обмяна на опит при структурирането на газова борса, Малинов обясни, че плановете са такава да заработи у нас в началото на май 2019 г. Предвижда се също така в нея да се привлече чужда компания. Мажоритарният дял от бъдещото дъщерно дружество на БТГ за газовата борса ще остане на държавния газов оператор.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?