Турски прокурори разследват ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен

Турски прокурори започнаха криминално разследване срещу базирания в САЩ ислямски проповедник Фетхуллах Гюлен въз основа на твърдения, че се е опитал да свали правителството, съобщиха телевизия СиЕнЕн Тюрк и други медии, цитирани от Ройтерс.

Премиерът Реджеп Тайип Ердоган заяви вчера, че ще поиска от САЩ да екстрадират бившия му съюзник Гюлен, когото той обвинява в заговор за сваляне на правителството и дестаблизиране на Турция чрез изфабрикувани корупционни обвинения и записи на телефонни разговори.

Евентуална екстрадиция на Гюлен, за когото се смята, че има милиони поддръжници, би била възможна, само ако Турция издаде заповед за ареста му и представи доказателства за престъпление, според правни експерти.

Ердоган, чиято управляваща Партия на справедливостта и развитието има корени в политическия ислям, го обвинява в изграждането на "паралелна държава" от негови последователи в институции като полицията и съдебната система, чрез които се опитвал да превземе лостовете на държавната власт.

Министърът на културата Йомер Челик заяви за телевизия ЕнТиВи, че има разследване срещу Гюлен, основаващо се на "сериозни обвинения", включително за "шпионски дейности".

Отделно ЕнТиВи съобщи, без да уточнява източниците, че разследването, предприето от държавни прокурори в столицата Анкара, също така се основава на обвинения срещу Гюлен в "организиране и ръководене на банда".

Официални представители на прокуратурата отказаха да коментират съобщенията относно Гюлен, който живее в доброволно изгнание в щата Пенсилвания от 1999 г., когато светските власти повдигнаха обвинения срещу него за ислямистки дейности.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Какво правителство е добре да има сега?